Relationer

Curlar du ditt ex?

Av: 

Sara Milstead

Rebecka Wållgren

RELATIONER

Experten: Så släpper du taget om din före detta

Packa gympapåsen, göra matsäck till skolresan och hålla koll på alla eftermiddagsaktiviteter.

Många kvinnor tror att hålla-ihop-familjen-projektet tar slut när de skiljer sig.

Men så enkelt är det inte att sluta curla sitt ex.

Relationsexpert Eva Rusz

Dubbelchecka att barnen har alla nödvändiga kläder med sig till skolan. Kolla så att exet har kommit ihåg att packa matsäck.

Det är lätt att tro att skilsmässan för med sig en helt rättvis uppdelning av föräldraansvaret. Men det är långt ifrån sanningen i många fall. Tvärtom kvarstår ofta känslan av att behöva styra upp och projektera - fast på distans.

- Oh ja, bland våra medlemmar är det väldigt vanligt. Om inte mammorna gör det blir det helt enkelt inte gjort, och då blir barnen lidande, säger Gunilla Johansson, talesperson för föreningen Enastående föräldrar.

Tar på sig ansvaret

Ibland handlar det om mer triviala saker, som om barnet får med sig rätt stövlar till dagis. Men det kan också röra sig om viktigare ting, som att barnet verkligen kommer i väg till läkarbesöket och får med sig matsäcken till picknicken.

- Jag tror inte att det är helt ovanligt att den förälder som tidigare tagit den större delen av ansvaret även fortsätter efter skilsmässan. Och ibland kan det naturligtvis finnas goda skäl till det. Den som kontrollerar allting kanske uppfattar den andra föräldern som ansvarslös, säger barnpsykologen Ingrid Gråberg och fortsätter:

- Jag tror att det är bra att rann­saka sig själv . Finns det ett uppenbart behov av att jag ringer och kollar allting, är det verkligen viktigt? Vad finns det för underliggande skäl till att jag övervakar allt den andre föräldern gör? Handlar det om barnens välbefinnande eller om mitt eget kontrollbehov?

Svårt att släppa taget

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz har en annan teori:

- Det här är ett kärleksfullt omvårdnadsbeteende som kan ha sin bas i oro, överdriven omtanke, skuldkänslor och rädslan att min partner inte klarar sig utan mig, säger hon.

- En annan anledning kan vara att man har svårt att släppa taget, att man är så vana vid varandra att man per automatik håller på med det där fast man inte borde det.

Hennes råd är att jämföra relationen med den man har till barn då de utvecklas till vuxna. Att betrakta situationen som ett slags fri­görelseprocess.

 – Man får prata sig själv till rätta och tänka att då var då och nu är nu. Jag får lov att släppa taget, acceptera att mitt ex är självständigt. Precis som unga, vuxna barn, de lever ett eget liv och jag får inte lägga mig i det, säger Eva Rusz.

Barnen blir gisslan

Hon får medhåll av Gunilla Bergensten, som 2008 skrev boken Familjens projektledare säger upp sig, där hon uppmanade kvinnor att sluta curla för sina män.

- När jag fick barn upptäckte jag att jag hade blivit familjens projektledare och började fundera över varför det hade blivit så. Jag kom fram till att jag framförallt lever upp till förväntningarna omgivningen har på mig medan min man gör samma sak. Han förväntas inte komma ihåg saker men jag förväntas göra det. Man hamnar lätt i olika roller och det behöver man vara vaksam på, säger hon.

Hon lever fortfarande tillsammans med sin man, men känner igen dynamiken. Hon menar att det svåra med att sluta curla är känslan att barnen kommer i kläm.

- Man känner att barnen är gisslan. Om jag inte gör det här nu då kommer inte barnen få gympakläder i morgon och eller ha med sig födelsedagspresent till kompisens kalas.

- Men man måste börja fundera över vad som faktiskt skulle hända om man inte gjorde detta? Se den du har lämnat som en vuxen människa som kan lära sig saker, säger hon.

Så slutar du curla

Gunilla Bergenstens bästa tips:

Gunilla Bergsten.

  Tänk: hur illa är det om jag inte gör detta?

  Om du är den som tar ansvaret hela tiden kan det slå tillbaka på dig även under de veckorna som du inte har barnen. Du får samtal från läraren om att det saknas saker och liknande. Det är därför viktigt att framföra till omgivningen, som skola/förskola, att ni har delat ansvar och att du är tydlig med vilka veckor som du tar hand om barnen.

  Pappa har ett sätt och mamma har ett sätt. Se på din före detta som en vuxen människa som faktiskt kan lära sig saker.

  Säg upp dig igen! Det är ett ständigt arbete, man måste fortsätta säga upp sig och inte ta på sig för mycket.

Du vet att du styr för mycket om du...

… vidarebefordrar alla mejl från fröken till exet - trots att han ingår i mejllistan. Du skickar dessutom ett sms till exet och berättar om mejlet.

… ringer och påminner om barnens aktiviteter trots att du VET att ditt ex har all information hen behöver.

… åtar dig att köpa julklappar och födelsedags-presenter från exet till barnen eftersom du inte litar på hens omdöme.

… Åker till skolan/dagis under din barnfria vecka bara för att kolla att ditt barn har alla kläder det behöver.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer