Flest vill vara Emma

avUlrika Lidbo

Emma Anderssons liv som hockeyfru populärast i Wendelas omröstning

Vilken känd svensk kvinna vill Wendelas läsare helst byta liv med?

12 000 kvinnor har gjort sitt val.

Och vi har fått ett snack med henne.

Foto: MIA CARLSSON
Emma Andersson var populärast i Wendelas omröstning.

Emma Andersson är den kändis flest drömmer om att vakna som om morgnarna, visar vår omröstning.

– Det är så smickrande. Då känner jag att jag har förmedlat något andra tycker om. Jag är en harmonisk människa som mår bra i mig själv. Den värme jag utstrålar tror jag har nått ut genom teverutan, säger hon.

Vi når henne på lantstället i Skåne, där hon går och pysslar och tar det lugnt. Om bara några dagar ska hon flyga hem till Detroit, där hon och pojkvännen, hockeyproffset Henrik "Zäta" Zetterberg, bor sedan ett och ett halvt år.

”Vår tid nu”

Flytten till USA har förändrat livet totalt, säger hon. En förändring hon är mycket nöjd med.

– Det är min och Henriks tid nu. Jag satsar på förhållandet i stället för att flänga runt i den karusell som var min vardag hemma i Sverige.

Förut, när hon jobbade på tv, kunde de ringa och säga att hon skulle åka till Mexiko tre dagar senare. Den stressen är hon glad att slippa i sin nya tillvaro.

– Jag försöker bygga upp ett varmt och fint hem. Vi lever som vilket par som helst. Lagar middagar, tittar på tv och träffar vänner.

Emma Andersson är stolt över att hon vågar stå upp för det hon vill, även om det innebär att satsa på kärleken och låta karriären vila.

Du är hemmafru?

– Nej, det stämmer inte, för vi är inte gifta - än, säger hon med ett skratt.

Därmed avslöjar hon att ett bröllop ändå finns med i framtidsplanerna. Men något datum för giftermål vill hon inte avslöja.

Svarar på kritiken

Däremot återkommer hon till hemmafru-frågan och ger ett allvarligare svar på kritiken som bland andra Expressens Ebba von Sydow riktade mot hennes livsval i en krönika för någon månad sedan, att hon ger upp sin egen karriär till fördel för Henriks.

– Jag blev trött på att underhålla andra. Det är inte samma som att ge upp. Det här är det som gäller just nu, men det betyder inte att jag vill leva så för evigt. Om jag en dag längtar efter att stå bakom kameran igen skulle jag göra det.

Barn då?

– Jag vill absolut ha barn, fast inte just nu. Henriks liv är inrutat med träning varje dag och matcher varje vecka. Det är bara om somrarna vi kan bestämma själva vad vi vill göra. Därför vill vi ha några somrar till att bara ta det lugnt tillsammans.

Njuter av att vara sig själv

Om Emma fick byta liv med någon av de tio kända, svenska kvinnorna i Wendelas omröstning, skulle det bli affärskvinnan och mediemogulen Christina Stenbeck.

– Tänk att få inblick i denna familj. Hur mycket tyngd de har bara genom sitt namn.

Fast hon njuter verkligen av att vara sig själv, säger hon.

– Jag förstår dem som röstat på mig. Vem skulle inte vilja vara jag och få klämma på en hockeyrumpa varje dag? Det är jättehärligt!