Flörta dig till ett bättre jobb

Deras karriärtips: Bilda pakter för att lyckas

Kvinnor som vill göra karriär måste lära sig att flörta med rätt män.

Det rådet ger Anna Cederquist och Susanne Özmete, grundare av karriärnätverket Klara K.

Vägen till framgång? Flörta mer på jobbet - det hjälper dig att lyckas, anser grundarna av karriärnätverket Klara K.
Vägen till framgång? Flörta mer på jobbet - det hjälper dig att lyckas, anser grundarna av karriärnätverket Klara K.

Anna Cederquist och Susanne Özmete bor och verkar i Uppsala, där de sedan ett år tillbaka driver ett karriärprogram för kvinnor. Båda har lång erfarenhet av att arbeta i mansdominerade branscher, och vill nu dra sitt strå till stacken för att lyfta och stärka kvinnor som vill utvecklas och ta ett kliv framåt i karriären.

– Hela debatten om avsaknaden av kvinnor på ledande poster har kommit att handla om styrelserum och ledningsgrupper. Vi vill nå kvinnorna i de breda lagren, de som har fastnat på någon sorts mellannivå – det är de som drabbas hårdast av de härskartekniker och maktstrukturer som finns i arbetslivet, säger Susanne Özmete.

Deras käpphäst är att kvinnor måste få lov att vara kvinnliga och ändå lyckas. Det ska inte vara nödvändigt att bli som en man för att få ett chefsjobb, det ska gå att ta sig fram även utan kostym och en grabbig jargong.

– Vi tycker inte att kvinnor ska behöva kopiera män. Använd din kvinnlighet i stället, säger Anna Cederquist.

Vad är typiskt kvinnligt, menar ni?

– Att få vara som man är. För mig kan det vara att ha höga klackar, för någon annan kan det betyda att ha gymnastikskor på sig. Huvudsaken är att man inte ska behöva göra sig till någon annan, säger Susanne Özmete.

Ni rekommenderar kvinnor att flörta sig fram i arbetslivet. Hur menar ni då?

– Det är naturligtvis skillnad på hur vi menar och på att stå och flörta i en bar. Det handlar om att synas och att synliggöra sig själv, att tillvarata alla möjligheter att marknadsföra sig själv.

Genom att flörta?

– Ja, med glimten i ögat. Självfallet bygger det på att man har kunskap och kompetens – men sedan måste man också visa den. Medan män lägger ner 80 procent av sin arbetstid på att arbeta och 20 procent på att skryta om hur bra de är, tenderar kvinnor att lägga ner 110 procent på att prestera och ingenting alls på att berätta om det. Därför tror jag att kvinnor behöver bilda pakter med varandra, för att hjälpa varandra framåt och lyfta fram varandras insatser, säger Susanne Özmete.

Men att flörta sig till en bättre karriär – är inte det att anpassa sig till rådande maktstrukturer?

– Nej, vi menar att det är precis tvärtom. Om kvinnor vågar använda sina kvinnliga egenskaper får vi en större mångfald, säger Anna Cederquist.

Monica Renstig.
Monica Renstig.

Monica Renstig, karriärrådgivare på Women's business research institute, rekommenderar inte kvinnor att använda flörten som ett karriärverktyg.

– Ska du nå toppen är det viktigt att vara professionell, och då fungerar det absolut inte att vara flörtig. Det finns alltid en risk att din flörtiga stil missuppfattas, och då framstår du tyvärr inte som särskilt kompetent, säger hon.

– Däremot måste du våga bjuda upp herrarna med makt och tala om vad du vill. Ta för dig, var rättfram och marknadsför dina egna idéer för företaget – men flörta inte.

Publisert: