Killar föredrar former

avElin Swedenmark

Män gillar kvinnor som de är - med extrakilona, visar ny undersökning

Foto: AP
Beyoncé, Scarlett Johansson och Jennifer Hudson är snygga med lite former.

Idealet må vara supersmalt.

Men killarna bryr sig inte om några kilon extra, enligt en undersökning i franska Elle.

– Det är som någon sagt: de kanske vill ha Kate Moss bredvid sig, men Marilyn Monroe i sovrummet, säger Frances Lucas, ordförande i föreningen SMAL som arbetar för en mer positiv kroppsuppfattning.

Jennifer Love Hewitt blev kritiserad för att hon gått upp lite i vikt. Men själv säger skådespelerskan att hon älskar sin kropp och uppmanar alla tjejer med höfter och midja att vara starka.

Kvinnor genomlider den ena bantningskuren värre än den andra för att känna sig snygga och omtyckta. Nyligen rapporterade Socialstyrelsen också att undervikt är ett större problem än fetma bland unga tjejer. Men enligt en undersökning i senaste numret av franska Elle bryr sig killarna inte särskilt mycket om några extra kilon. 7 av 10 tycker att vi är ”bra som vi är”.

– Vad underbart, utbrister Frances Lucas.

Men hon är egentligen inte förvånad. De allra flesta killar vill hellre ha en kvinna som vågar stå för den hon är, tror hon.

Föredrar levnadsglädje

Gång på gång har det sagts att killar föredrar tjejer med kurvor. Men fortfarande sätter många likhetstecken mellan smal och snygg, enligt Frances Lucas.

– Vi tror att genom att vara smal så är man omedelbart också mer lycklig, frisk, sund, omtyckt, populär och sexig. Men när alla bara försöker passa in i en och samma kroppsmall tar många av sin egen energi, och då räcker den inte till mycket annat i livet.

Samma bild ger också de män som intervjuats av tidningen Elle. De föredrar att se sin partner levnadsglad och med några kilon extra, än uppfyllda av tankar på bantning.

Olivier, 30 år, säger: ” Min tjej har just påbörjat en proteindiet. Det stör mig inte så länge som hon ändå lever väl. Men jag skulle aldrig få henne att börja banta. För övrigt har jag märkt att jag föredrar kvinnor med lite hull, de är trevligare att titta på”.

"Bra som vi är"

Sammantaget är det 497 män som svarat på Elles enkät, utvalda för att vara representativa för män över 15 år. Av dem säger hälften att de föredrar kvinnor med lite former. Enligt många är det främst en attityd och ett sätt de faller för.

Men hälften säger sig alltså ändå vilja ha en smal tjej.

– Precis som kvinnor faller för yttre idealbilder gör också männen det. De ”tror” att de bara gillar en viss typ av kvinna, men när de blir förälskade gillar de henne precis som hon är, säger Frances Lucas.

Det tyder också Elles undersökning på, och de 69 procent som tycker att ”vi är bra som vi är”. När män som är i ett förhållande svarade steg motsvarande siffra till hela 83 procent.

– Tänk vad nöjda de är med oss. Om vi bara kunde vara lika nöjda själva, säger Frances Lucas.

Hon tror dock att smalhysterin snart kommer att vända.

– Det finns en gräns där man ser att nu har mormor tjafsat med vikten och mamma och jag. Ska våra döttrars energi verkligen gå åt till att inte tycka om sig själv i framtiden?