Kroppen säger allt - Daniel vill inte synas

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jan Johannessen
GÖMMER HAN SIG? Expertens tolkning: Han sitter med benen brett isär vilket signalerar manlighet och trygghet. Armarna i kors kan tyda på instängdhet, att han försöker gömma sig, men han har ändå yta och plats. Men varför nuddar de inte ens varandra? (Bilden är tagen på Globengalan 2003).

Armarna i kors över bröstet, kepsen långt nerdragen.

Daniel Westling sneglar under lugg och verkar önska att han var osynlig.

- Han känner sig jagad, säger Agneta Rickardsson, expert på kroppsspråk.

Daniel Westling, 29, försökte länge hålla romansen hemlig. Men sedan det blev känt att han träffar Sveriges framtida drottning har han varit hett villebråd för pressen - mot sin vilja.

- Han tycker det är jobbigt och vill inte alls vara en offentlig person, har en av Daniels vänner tidigare sagt till Aftonbladet.

Vid ett tillfälle förra sommaren möttes Daniel och Victoria i hans lägenhet. Utanför häckade fotograferna. När Daniel kom ut sprang han mot röd gubbe för att undvika kamerablixtarna innan han rivstartade sin Alfa Romeo och försvann.

Fastnade på bild

Men den här sommaren förändrades något. Under juli månad visade sig paret offentligt en gång i veckan - på golfbanan, bio och konserter. Och varje gång fastnade de på bild.

Aftonbladet tog hjälp av Agneta Rickardsson, ledarskapskonsult med inriktning på kommunikation och kroppsspråk, för att tolka Daniel Westlings inställning till offentligheten.

- Generellt är han inte bekväm. Han vill inte vara här, säger hon.

Bilderna Agneta Rickardsson tittat på visar ett tydligt mönster.

Daniel Westling går ofta först, i förhoppning att inte bli igenkänd, han är sällan vänd mot Victoria, rör inte vid henne, och fötterna pekar iväg - som om han vill gå någon annanstans.

- Han har lärt sig att med Victoria kan han bli plåtad när som helst. Hon ser generellt ledigare ut på alla bilder, mer naturlig, men hon har växt upp med helt andra spelregler.

Att Daniel ser obekväm ut kan bero på att han inte lärt sig det offentliga livets "kod".

- Gester är en viktig del av kroppsspråket och inom alla områden finns det en slags kod. Victoria vet hur man för sig i offentliga sammanhang, men det har inte Daniel lärt sig.

Kom som par

Hittills har han inte heller verkat intresserad. Men bröllopet mellan Victorias väninna Andrea Brodin och Niclas Engsäll i Gammalkil kyrka utanför Mantorp i Östergötland den 9 augusti blev ett avgörande ögonblick. Kronprinsessan och pojkvännen kom som ett kärlekspar. Glatt lät de sig fotograferas av den väntande pressen.

- Här är de för första gången tillsammans! De har ögonkontakt, närvaro, samma leende, säger Agneta Rickardsson.

- På de andra bilderna kan han lika gärna vara en bror eller en kompis. Men rösten är också en del av kroppsspråket och vi har ju ingen aning om vad han säger. En bild är ett fryst ögonblick - kanske är han helt annorlunda bakom lyckta dörrar.

Det vet bara Victoria. Men vänner till paret talar om förlovning - inom ett år.

Kroppsspråket utgör mer än hälften av kommunikationen:

Daniel Westling har länge försökt undvika rampljuset. Men de kameror som ändå kommit i hans väg visar ofta samma bild: Daniel går först, är sällan vänd mot Victoria, rör inte vid henne och fötterna pekar åt ett annat håll - som om han vill bort. Vad säger hans kroppsspråk om relationen till kronprinsessan? Är offentligheten ett för högt pris att betala - eller övervinner kärleken allt?

Emma Rigmorsdotter

Publicerad: