Bantning under graviditeten livsfarligt för barnet

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Läkare: Smala kändismammor skapar ett farligt ideal

1 av 2
Victoria Beckham födde sina barn med planerade kejsarsnitt för att behålla figuren. Hon är en av de "kändismammor" som sänder farliga signaler, menar kritikerna.  

Gravida kvinnor som bantar eller äter näringsfattig mat riskerar att korta sina ofödda barns liv med 30 procent. En ny brittisk studie visar att dålig kost gör barnet mer mottagligt för fetma och för tidig död.

Om mamman äter dålig mat eller bantar under graviditeten programmeras fostrets ämnesomsättning till att överleva på en mindre mängd mat. När barnet sedan efter födseln får äta hur mycket det vill ökar risken för sjuklig övervikt och fetmarelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, enligt forskare vid universitetet i Cambridge. De har gjort försök på möss för att undersöka hur kosten under graviditeten och efter födseln påverkar livslängden. Resultatet visade att de ungar vars mammor fått mat med lite protein dog flera månader tidigare än andra jämnåriga. Omvandlat till människor innebär det en tredjedels kortare livslängd – motsvarande att dö vid 50 i stället för vid 75, skriver Daily Mail.

Enligt Yvonne Linné, läkare på Karolinska universitetssjukhuset finns det flera studier som visar att barn som föds undernärda ofta får diabetes och högt blodtryck.

– Vad det beror vet vi inte ännu. Men självklart ska man aldrig hålla igen på maten när man är gravid. Barnet behöver allsidig näring för att utvecklas, säger hon till aftonbladet.se.

Snedvridna ideal

Enligt Yvonne Linné är det inte vanligt att kvinnor bantar när de är gravida. Men hon menar också att alla de kändismammor som visar upp sig trådsmala en kort tid efter att de fött barn skapar ett snedvridet ideal.

– Sarah Jessica Parker var modell sex veckor efter att hon födde. Visst påverkas andra kvinnor av att se sånt. Det blir en sjuklig strävan, och en del blir livrädda för att gå upp i vikt under graviditeten.

Hur ska man egentligen äta när man är gravid?

– Så allsidigt och balanserat som möjligt. Barnmorskan har bra kostråd du kan följa. När man är gravid ska man gå upp i vikt, det är naturligt, säger Yvonne Linné.

Så ska du äta när du är gravid

Livsmedelsverkets kostråd för gravida.

Jenny Lindblom

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN