”Inga sliter hårdare än småbarnsmorsor”

Åsa Erlandson: Mammor är multitaskande monster

Mammor tjänar mindre, dessutom ser cheferna dem som en arbetskraftsrisk.

De vabbar ju istället för att jobba.

Lägg av! Inget kunde vara mer fel. Vore jag arbetsgivare skulle jag anställa Sveriges alla småbarnsmorsor. Inga sliter hårdare, när de väl är på jobbet.
Visst. Hon kommer inrusande lite senare än alla andra, strax efter 9, eftersom det var en dålig dagislämning imorse med ledsna barn och ett kvarglömt gosedjur som absolut måste hem och hämtas. Men när hon väl kraschlandar på kontorsstolen med andan i halsen, svett under armarna och bananmos på blusen finns det ingen, jag säger ingen!, som är mer effektiv.

Vår småbarnsmamma förvandlas till ett multitaskande monster.
Hon behöver inte hänga vid kaffeautomaten och snacka bort en kvart med kollegerna för att ”komma igång”. Igång har hon varit sedan minstingen vaknade klockan 5 imorse. Lunch är något man äter med ena handen (normaltillstånd sedan barnen föddes, inga konstigheter) framför datorn. Där jobbar hon ikapp istället för att lägga en timme på att vandra runt i grupp på stan från ställe till ställe för att hitta ett hak som uppfyller allas önskemål om ”bra vegetarisk mat” och ”riktigt kaffe”.
Vår småbarnsmamma kostar inte på sig fika, tårtor, avtackningar, AW, konstföreningar och ivägsmit till Åhléns/frissan/yogan. Hon kör på istället, eftersom hon snart ska hämta barn igen och varje minut räknas. Möten är ett onödigt ont, inte ett tillfälle att fördjupa sig i gårdagskvällens Let’s Dance.
Hon sticker redan vid 15.00, men har förmodligen uträttat mer.

Kvar sitter resten av gänget och undrar: ”Hur kan hon gå så tidigt?”

avÅsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM