Mejla

Daniel Pernikliski

”Mycket ska klaffa för att lyckas få en föräldraroll i en befintlig familj”

RELATIONER

Daniel Pernikliski om att bli en del av en familj

Det är mycket som måste klaffa för att man ska lyckas få en föräldraroll när man kommer in som ny vuxen i en redan befintlig familj. Tre nyckelfaktorer för mig var timing, personkemi och tur.

Timing. Om jag hade träffat Lisa (flickvän) ett enda år senare skulle jag inte ha kommit Molly (styvdotter) lika nära som jag gjorde. Hon hade precis fyllt åtta år då och var fortfarande ett litet barn i dess oskuldsfulla bemärkelse. Hon höll mig i handen på promenader och ville bli nattad på kvällarna. Något som året därpå, när hon hade sin första förpubertetsmegakris, var helt otänkbart. Då hade vi redan etablerat en trygghet i barn/förälder-relationen som vi kunde luta oss mot under striderna. Om vi hade träffats mitt under krisen är jag inte säker på att vi ens skulle ha tyckt om varandra. Dessutom jobbade Lisa ofta helger under det första året, varför Molly och jag fick mycket tid tillsammans, bara hon och jag, till att bygga upp vår egen relation.

Personkemi. Vi var pajaser både Molly och jag och hade inga problem att hitta på lekar som båda gillade. Vi spelade in låtar, gjorde bajskorvar av chokladpudding pulver och utvecklade kreativa nattningsvarianter. Den populäraste nattningsceremonin vi hade var att jag skulle försöka kasta en kudde i huvudet på henne, medan hon satt som en hockeymålvakt i sängen och kastade sig åt sidorna. Den leken älskade vi.

Tur. Jag hade turen att Lisa är den hon är. Från hennes sida var det ingen önskan, snarare en förutsättning för vårt förhållande, att jag skulle ta föräldraansvar. Det är ofta vi tycker olika Lisa och jag, men nu när jag tänker på det slår det mig att hon aldrig, inte en enda gång, inte ens minsta lilla antydan, har avfärdat någonting jag har sagt, gjort eller velat göra, med hänvisning till att jag inte är Mollys ”riktiga” förälder.

Det är ganska unikt vågar jag påstå. Och förbannat fint.

Man kommer en viss bit med rätt inställning, men blir man aldrig insläppt av ”huvudföräldern” finns inte en chans att man kan ta en föräldraplats själv.

Av: 

Daniel Pernikliski

Publisert: