Hon struntar i mina förbud

RELATIONER

Nanny AnneLie svarar på läsarfrågor

Foto: SMYGRÖKER Trots förbud fortsätter tonårsdottern att röka. Kräv att få se vad pengarna går till, råder Nanny AnneLie.

Jag är orolig för min 15-åriga dotter, som jag vet har både rökt och druckit. Två gånger har jag kommit på henne med att röka och det ledde till utegångsförbud i tre dagar. Nu när hon har druckit får hon både utegångsförbud under tre dagar och dataförbud i en vecka. Hur tuff ska man vara? Vilka krav kan man ställa? Det känns som att jag bara bestraffar och aldrig belönar. Jag skulle vilja komma närmare min tonåring men vet inte hur. Hjälp!

Nanny AnneLie: Nolltolerans när det gäller alkohol är ett självklart val. Kräv att pengar som hon får av dig inte används till cigaretter eller snus. Det kontrollerar du genom att hon får visa kvitto för kläder, smink och godis. Spendera tid med henne. Att vara tuff eller hård är att visa omtanke. Prata om faran för våldtäkter och försök förstå varför hon väljer att dricka alkohol. Det viktiga är att hon får andra utvägar som hon själv varit med och utformat. Ibland kan egen moped med sikte på att börja övningsköra för bil eller mc vara en stark morot. Varje år ni kan skjuta upp användandet av alkohol och nikotin är en vinst.

Skriv till mig!

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM