Hur ska jag få honom att älska mig igen?

RELATIONER

Eva Rusz svarade på läsarnas relationsfrågor i chatten

säger: Hej. Tack för bra vägledning i många frågor! Hur ska man bete sig på en första dejt när man redan känner sig pirrig och förälskad? Är rädd för att verka för på så jag brukar bara säga "vi hörs". Sen så tror jag att han ska ringa nån dag efteråt efetrsom dejten var så mysig. Men det gör han inte! Uppfattas jag för kylig eller ointresserad?

Eva Rusz säger: Tack, vad bra du får utbyte av mina svar! Jag tycker vad gäller dig att du och andra i samma situation gott kan säga som det är: "jag känner mig lite pirrig, och förväntansfull på dig och skulle, om jag fick önska, att vi sågs snart igen". Det gäller att som du själv har iakttagit att vara aningen tydligare enligt min mening. Du är inte för "på" såvida du inte samtidigt som du säger detta "kastar dig på killen" eller fortsätter att bombardera med sms osv.

A_X_R säger: Hej eva. Jo min tjej är inne i en depression och jag vet inte hur jag ska förhålla mig till henne? För hon kan helt plötsligt bara börja gråta. Hur ska man uppmuntra och handskas med en sån sitatuion?

Eva Rusz säger: Hej ja det beror på hur deprimerad hon är? Om det är en svacka orsakad av allt ifrån pms eller uttrötthet el liknande så kan den gå över med vila, motion, avslappning, kost och samtal. Det viktigaste är att du finns kring henne, lyssnar och även tar emot gråt. Att gråta är inget farligt. Du kan be henne i de stunderna att försöka berätta för dig vad hon tänkte på och som gjorde henne nedstämd. Om hon däremot har stora sömnproblem, sover för mkt eller för lite, har tappat ALL framtidstro, har självmordstankar osv så bör du kontakta läkare för bedömning.

Sara säger: Hej Eva! Min make lider av Bipolär sjukdom typ 2, han har slutat m sin medicin på eget initiativ, och jag är knäckt av hans beteenden. Är jag svag som inte orkar och räcker till? Han har såna humörsvängningar och är allmänt irriterad, misstänksam och nere. Han skyller mycket av våra gräl på mig, och jag är ett tacksamt offer tyvärr. Han ångrar sig efter ett tag, men då är skadan skedd ju.. Han har precis börjat om med medicinen igen, men det tar ju tid att återställa balansen. Jag står inte ut.. Mvh

Eva Rusz säger: Det är verkligen viktigt att avråda alla som tar mediciner att sluta tvärt eller utan konsultation med läkare! Jag har mött en del klienter som får svåra s.k. utsättningsproblem, vissa kan tom känna sig sämre än då de tog medicinen!

Det brukar ta 2-3 veckor innan mediciner som du nämner din man tar ger effekt. Be att få ett samtal med hans läkare. Och försök att se din mans beteenden som en del i hans sjukdom/problematik, men håll på dina gränser vänligt men bestämt. Har han gjort "fel" så ska du givetvis INTE ta på dig hela problemet osv. I en psykisk sjukdom så kan vissa "sjukdomsvinster" förekomma, likaså i andra fysiska besvär, dvs personen kan använda vissa av sina problem "extra mycket" eftersom alla vet att man inte mår så bra.

Kinda säger: Hej! Det är så att jag gillar en tjej som precis har gjort slut med sin kille som hon var tillsammans med i 1 år och hon har fortfarande känslor för honom. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Det enda du kan göra är att berätta för henna om dina tankar och känslor för henne och fråga om hon kan överväga att fundera/känna efter osv. Berätta vad det är som gjort dig förtjust i henne och överväg själv hur länge du är beredd att avvakta/vänta på henne. Då du ungefär vet, kan du ju alltid säga det till henne också, på det sättet får hon ju en slags information om att du finns kvar ett tag till?

Catta säger: Min man var otrogen , jag tog honom tillbaka efter ca 1 mån. De följande månaderna blev kaotiska med misstro och undran. Han vägrar tala om det som skett. Nu har han börjat anklaga mig för att flirta, chatta, och bjuda ut mig för andra män. Allt är bara fantasier. För en månad sedan gick han, lämnade mig. Vill inte prata, är arg, ilsken m.m. Jag bara gråter och känner stor förtvivlan, vad skall jag göra? jag älskar ju honom / Catta

Eva Rusz säger: Hej åh vad jobbigt ni har det just nu! Det är inte ovanligt alls att en relation blir upp och ner efter en otrohet. Olika mekanismer sätts igång. Där ni verkar ha hamnat i ngt som kallas "projektion", dvs din man väljer att försöka pådyvla dig de eventuella egenskaper han själv har brukat osv. Ofta är detta är försvarsmekanism mot smärta, skuld osv. Försök få tag i honom och tillåt inte att han försvinner bort. Tala om att du älskar honom men inte accepterar att han flyr eller försöker projicera på dig det han själv har gjort. Säg att du vill reda ut det hela, du kan förlåta osv men han måste då infinna sig öga mot öga med dig och förstå att du verkligen VILL få relationen att fungera igen! Visa honom mitt svar vettja!

mex säger: Hej. Varför är det fler kvinnor som försöker omvända kriminella killar (med "kärlek") än tvärtom? (Killar som omvänder kriminella tjejer). Har jobbat inom Kriminalvården och det är skrämmande att så många kvinnor intresserar sig för sådana idioter. Även om kärlek är något fint, så är det rent vidrigt hur vissa kvinnor tror sig kunna "omvända" sina män.

Eva Rusz säger: Hej, ja det är många experter som liksom jag har noterat detta. Jag vet inte om det finns annat än empirisk erfarenhet inom detta område? Dock vet vi att procentuellt så sitter fler män i fängelser än kvinnor. Kvinnor har ju också en slags biologisk struktur för att ta hand om det lilla barnet osv. Möjligtvis att det kan vara ngn kombination av denna biologiska egenskap, i kombination med "healing”-önskningar från kanske egna, självupplevda minnen, dvs man dras till dem som påminner om hur man i vissa delar kanske själv har haft det under barndom och uppväxt. Kärlek kan orsaka personlighetsförändringar hos många, det har en läkande effekt. Ofta tror jag att många som dömts till fängelse har hamnat i den kriminella svängen pga av bristande omhändertagande under deras egen barndom osv. De behöver ge kärlek och ta emot. Men givetvis kan de kriminella som är svåra personlighetsstörningar ha svårt att bli så "förändrade" som vissa kvinnor tror!

Mammakillen säger: Vad tycker du om Mötesplatsen eller andra dejtingsajter. Är det ett bra sätt att träffa ngn. Jag vet inte riktigt om jag vågar!

Eva Rusz säger: Jag tycker nätdejting kan vara ett utmärkt komplement till att gå ut på krogen osv. Man bör alltid vara noga med att vara ärlig, inte överdriva eller undanhålla saker som kan vara bra för den motsatta personen att få veta. inom en rimlig "sekretessnivå" man sätter själv. Pröva vetja, jag känner till väldigt många som har mött sin kärlek på det sättet och många som haft trevligt och många som inte mött sin kärlek där.

sandra säger: Hej! Varje gång jag lyckas fånga en kille jag har haft ögonen på jättelänge så dumpar jag honom på en gång. Det är som att när jag väl har fått det jag vill ha så vill jag inte ha det nåt mer. vad kan detta bero på och hur ska jag bryta det här mönstret?

Eva Rusz säger: Hej det är en ganska stor fråga och VARFÖR kan bara du egentligen fundera över.

Däremot är det enda raka att börja jobba med det BETEENDET. Alltså avhålla dig ifrån att dumpa, stanna kvar i relationen fast du antagligen känner dig "konstig, orolig eller ångestfylld". Finna olika sätt att lugna ner dig på och undersöka, skriva ner hur olika dina tankar ser ut från första dejten tills du vill dumpa? Hur kommer det sig att dina tankar skiljer sig så snabbt åt? Finns det fakta som talar emot dina dumpningar ?Och - medan du nästa gång har funnit en ny kille du har ögonen på, fundera över om det finns ngt DÅ som du kan göra istället för att fortsätta kolla in honom? Du skall alltså försöka ändra ditt beteende även initialt, visa att du är i intresserad, säga det osv. Öva öva! och ifrågasätt dina tankar!

anonym säger: Jag vill verkligen ha tillbaka min pojkvän. Han säger att det finns ytterst liten chans att bli tillsammans igen för att han har "bestämt sig" för att inte älska mig längre. Ändå tycker han otroligt mycket om mig och har sex med mig och säger att jag är den som känner honom bäst av alla. Han har väldigt svårt med känslor. Hur ska jag få honom att vilja älska mig igen, vilja bli tillsammans med mig igen?

Eva Rusz säger: Hej! Ja det där en är mkt svår fråga att besvara eftersom det beror på hur hans känslomässiga hantering fungerar i kombination med din. Det är i princip lönlöst att försöka få ngn att gilla en mot dennes egen vilja! Om han inte vill så vill han inte. Hans motivation och motiv till att dra sig ur är ngt du bör fråga honom om. Sen tycker jag du kanske inte ska ha sex med honom under ett tag, vad händer med dig då du gör då? Är det enbart av godo för dig tror du? Det kan ju hjälpa honom om du inte ger honom en del av dig längre, så han lättare får känna av själv hur det känns att inte ha dig kvar längre? Allt kan hända i en relation, så det behöver inte alls vara helt kört om ni tar en "paus" på alla plan ifrån varandra ett tag. Vänta och se.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Nu ska Eva på semester men om några veckor chattar hon igen.

Eva Rusz säger: Tack alla som chattat! Ja nu reser jag till värmen men är tillbaka om några veckor igen! Kram Eva