"Risk för fler sjuka barn på dagis"

RELATIONER

Tuffare framtid väntas för föräldrar med sjuka barn

Nu sänks ersättningen för vård av sjukt barn. Finansminister Anders Borgs första budget kan få konsekvensen att föräldrar inte har råd att stanna hemma när barnen är sjuka.

Den 1 juli i år höjdes inkomsttaket i sjuk- och föräldraförsäkringen. Den högsta inkomst som sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning beräknas på höjdes från 7,5 till 10 basbelopp – från ca 24 800 kronor i månaden till ca 33 000 kronor i månaden.

Men i den budget som alliansen presenterade i måndags sänktes taket igen. Från och med 1 januari 2007 är det åter 7,5 basbelopp som gäller vid sjukdom eller vård av sjukt barn. För en pressad familjebudget kan det innebära att föräldrarna inte har råd att stanna hemma, utan lämnar sina sjuka barn på dagis trots att de riskerar att smitta ner både personal och andra barn.

"Kommer inte påverka oss"

Thomas Berg, som jobbar på Färgklickens förskola i Malmö, säger att de inte märkte av höjningen i somras. Han tror heller inte att den nya sänkningen kommer att påverka föräldrarnas beteende.

– Vi har så få barn här och har en så bra dialog med föräldrarna att det inte kommer att påverka oss. Om man lämnar ett sjukt barn här så slår det bara tillbaka. Vi har få sjukdomar på vår förskola så det lönar sig att stanna hemma, säger han.

Lollo Marklund, som jobbar på Barnens Hus förskola i Lysvik, är däremot orolig.

- Jag gillar inte det. Jag vill inte ha sjuka barn här. Lämnar någon in ett sjukt barn får vi bara ringa upp föräldrarna och be dem hämta dem.

Vad tror du att det sänkta taket kommer att innebära för er?

- Jag tror att ännu fler kommer att försöka lämna in sina sjuka barn nu. Föräldrar lever under sådan press. När barnen är små är de ju sjuka så ofta och om föräldrarna är hemma så förlorar de mycket pengar, säger hon.

”Väljer att vara hemma”

På Cypressens förskola i Piteå tror de anställda också att sänkningen av inkomsttaket kommer att märkas.

– Det kan nog påverka. Lägre ersättning kan göra att föräldrarna väljer att vara hemma först när barnen är riktigt sjuka och låter dem vara lite småsjuka här på dagis, säger Kristina Blomqvist, förskolelärare i Piteå.

Dessutom tror hon att ersättningen kan bli en jämställdhetsfråga. När inkomsttaket sänks blir det i ännu större utsträckning så att den förälder som tjänar minst stannar hemma – och det är oftast kvinnan.

– Jag har en känsla att kvinnorna är hemma lite mer än männen. Om det beror på ersättningen eller traditionen vet jag inte, men det finns ju en risk att kvinnorna stannar hemma ännu mer nu, säger Kristina Blomqvist på Cypressens förskola i Piteå.

Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM