Många längar tillbaka till livet utan barn

RELATIONER

Psykologen: ”Stå för att du inte bara är mamma”

Även en mamma kan längta tillbaka till tiden utan barn.

– Men det är ett tabu, säger föräldrapsykologen Malin Bergström som själv har fyra barn.

Foto: ”Det är bra att kunna stå för att man inte bara är mamma”, säger föräldrapsykologen Malin Bergström.

Hon och en kollega har märkt ett nytt ämne som kommer upp när de möter föräldrar: fler längtar tillbaka till livet innan de hade barn.

– Det är något jag inte hört tidigare, säger Malin Bergström.

– Kanske beror det på att många i dag är äldre och mer etablerade när de får barn. De har hunnit vänja sig vid ett eget vuxenliv så länge. Den som får barn i 20-årsåldern har kanske lättare att anpassa sig.

Anses fult

Hon tycker att ”Bad mothers’ club” är en rolig idé.

– Det är bra att kunna stå för att man inte bara är mamma, och att skämta om det. Man behöver inte vara präktig för att vara en bra förälder.

Men att erkänna sin längtan efter annat än familjeliv ses som lite fult.

– Tänk alla gånger man hört: ”Jag måste unna mig egentid, för barnen är värda en glad mamma.” Det ska liksom vara för barnens skull ? Erkänn i stället att man vill ha egentid för att det är kul, säger Malin Bergström.

När tycker föräldrar att de är dåliga?

– Ofta, tyvärr. Det odlas en bild av att man ska lösa allt utan stress och konflikter, gå på skogspromenader, bjuda på hemlagat och mysa ihop med böcker.

Malin Bergström tycker att svenska föräldrar ställer oerhört höga krav på sig själva – då är det lätt att tycka att man är dålig. Det finns en föreställning om att barnen bara kan må riktigt bra när de är med mamma och pappa, att allt annat är lite sämre. Det rimmar illa med vardagen, eftersom de flesta föräldrar jobbar.

Behöver inte leka

Ett typiskt dilemma är när barn nummer två kommer. Är man en dålig mamma om storasyskonet får gå på dagis fast man är föräldraledig med bebisen?

Ett annat orosmoln är om man avskyr att leka med barnen. Malin Bergström tröstar:

– Det är inte en föräldrauppgift att leka. Jag undrar om föräldrar någonsin gjort det egentligen. Däremot ska man skapa förutsättningar för lek för barnen.

Hon tipsar om den ideala leken: läs tidningen medan du låtsas att du är ett berg som dockorna klättrar på.

Läs mer:

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM