”Vi ger våra kunder svar på en känslig fråga”

RELATIONER

Allt fler privata företag säljer faderskapstester

1 av 2

Så många som var tionde barn kan ha en annan pappa än vad de tror.

Nu etableras allt fler privata labb där man kan göra faderskapstest utan att blanda in några myndigheter.

Om man är osäker på vem som är pappa till ett barn och vänder sig till myndigheter för att ta reda på det, blir det en utredning av ärendet.

Men alla vill inte ha en sådan utredning, utan vill bara veta hur det ligger till. Då kan de använda sig av något av de tester som privata företag säljer. Dessa tester håller dock inte i en domstol.

Marcus Lindström är VD för Safetest, ett av de privata företag som säljer faderskapstest, men han ser inte testets bristande trovärdighet i en rättssituation som ett problem.

– Vi ger våra kunder svar på en känslig fråga, sedan får de själva bestämma hur de ska gå vidare, säger han.

Gifta par ifrågasätts inte

En faderskapsutredning sker för alla barn med ogifta mammor. Föräldrar som är sambos bekräftar faderskapet genom ett gemensamt besök hos socialtjänsten. Uppstår det tvivel så vänder socialtjänsten sig till rättsmedicinska avdelningen vid Linköpings universitetssjukhus som gör de enda DNA-testerna som håller i en domstol i Sverige.

Marcus Lindström är kritisk till hur faderskapsfrågan utreds av socialtjänsten.

– Är ett par gifta så gäller presumptionsregeln, då ifrågasätts inte faderskapet överhuvudtaget. Är ett par sambo när de får ett barn så frågar socialtjänsten fadern om han erkänner släktskapet, gör han det så utförs inget DNA-test.

Varför tror du att fler och fler vill använda privata tester?

– När folk läser att nästan hälften av befolkningen varit otrogna så blir de givetvis oroliga och nu har tekniken kommit så långt att de med enkelhet kan få svar på sina frågor.

Varför tror du att oroliga män och kvinnor inte vänder sig till Socialstyrelsen?

– Det är en infekterad fråga och man vill kanske inte ta upp det med fru och barn förrän man är säker. Har man fel i sin misstanke så kan en sådan här fråga skada relationen till barn och fru för alltid, säger han.

Två procent testas varje år

Mängden privata DNA-laboratorier må vara fler än någonsin men det är inget som Rättsgenetiska avdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping drabbats av. Enligt dem sker faderskapstest på cirka två procent av alla barn som föds i Sverige.

– Vi märker inte av någon minskning i antalen ärenden här, säger Anita Stennek, vetenskaplig assistent på Rättsgenetiska avdelningen.

– Vi ställer inga krav på vilka som ska ingå i testet men vi ser hellre att både mamman, pappan och barnen ingår för då blir det är lättare att bedöma sannolikheten för faderskapet. Om mamman ingår kan man bedöma vilka anlag som barnet ärvt av henne, säger Anita Stennek.

Ser du några faror med privata faderskapstester?

– Det är negativt om inte staten kan reglera vilka krav som ställs för det är viktigt att labben har samma regler.

Båda måste delta

Hos socialtjänsten måste man ange skäl till utredningen och sedan tar de ställning till om de ska driva igenom frågan.

– Det finns de som vill veta vem som är biologisk fader till ett visst barn utan att blanda in alla berörda personer, säger Margareta Lööw som är handläggare på Socialtjänsten i Jönköping.

– Jag kan tänka att det kan vara i dessa fall som parterna vänder sig till privata företag för att analysera DNA-prov eftersom socialtjänsten inte arbetar på det sättet.

Såhär säger lagen:

Läs mer:

Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM