Arga män får lyft i karriären...

RELATIONER

...medan arga kvinnor anses inkompetenta

Aggressiva män når långt i karriären medan arga kvinnor anses inkompetenta. Det visar en ny amerikansk studie.

– Kvinnor som visar ilska blir borträknade direkt, säger karriärcoachen Anna-Lena Kruse.

Forskaren Victoria Brescoll har tittat på hur folk reagerar på arga män och kvinnor på jobbet, skriver Reuters. En grupp testpersoner fick se filmer med jobbintervjuer där några av de sökande visade ilska. De skulle sedan värdera deras status och ge dem en rimlig lön.

Resultatet visar att arga män får respekt och beundran. Kvinnor däremot anses vara inkompetenta och utan kontroll. Arga män tilldelades även högre lön än sina kvinnliga konkurrenter.

– Folk är knappt medvetna om sin attityd, säger Victoria Brescoll till Reuters.

Problem för Hillary

Tidigare studier har visat att ilska kan kommunicera budskapet att en person känner sig berättigad att dominera andra, och därför kanske är det. Men enligt Victoria Brescoll har de studierna enbart fokuserat på män.

Om hennes forskning stämmer kan det innebära svårigheter för presidentkandidaten Hillary Clinton. Hon beskrevs nämligen som ”för arg för att bli president” av en ledande republikan förra året.

– Clinton är ett exempel på att en yrkeskvinnas uttryck av ilska kan leda till minskad istället för ökad status, skriver Victoria Brescoll i rapporten.

Ödmjukhet effektivare

Karriärcoachen Anna-Lena Kruse arbetar bland annat med att coacha ledare i näringslivet. Hon känner igen synen på mäns och kvinnors aggressivitet.

– En kvinna får aldrig bli arg. Då blir hon borträknad direkt. Men när en man gör det accepteras det eftersom det är mäns sätt att visa styrka.

Folk förknippar en hård attityd med kompetens men mycket tyder på att det är ödmjuka och kommunikativa ledare som når bäst resultat, säger hon.

Negativa reaktioner

Anna-Lena Kruse har själv fått negativa reaktioner när hon visat aggressivitet i jobbsammanhang.

– Framför allt var det kvinnorna som reagerade, säger hon.

När Anna-Lena Kruse utbildar kvinnliga ledare lär hon dem att vara tydliga och bestämda.

– På så sätt kan de inge respekt utan behöva visa ilska, säger hon.

Mia-Li Hallengren