Relationer

”Vilka äktenskaps- förmedlare hänger vi härnäst?”

Av: 

Åsa Erlandson

RELATIONER

Åsa Erlandson undrar om man ska kunna dra entusiastiska polare inför domstol om blinddejten spårar ur?

Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Jag mötte ett pucko på krogen en gång. En sån smälthjärna att jag ångrar att jag lade ner ens tio minuter på vår misslyckade dejt. Klart att jag gärna hade stämt någon för det – varför inte ”nöjespalatset” (haha) Gamle Port i Göteborg som lät oss träffas?

Nu har man givetvis tur om man bara råkar ut för en självupptagen och smygrasistisk pratkvarn med röda långbyxor, jämfört med en våldtäktsman. Men jämförelsen visar ändå hur absurt det blir att krimkolla alla dejtingsugna. Det finns lögnare och dårar överallt – även vid kafébordet bredvid dig.

Men den amerikanska dejtingsajten Match.com (inte att förväxla med den svenska) tycker att det är en bra idé att kontrollera sina medlemmar mot brottsregistret. Åtminstone har de fallit för trycket sedan en kvinna i Kalifornien stämde dem efter att ha blivit våldtagen på andra dejten.

Jag tillhör definitivt inte dem som börjar drömma mardrömmar om George Orwell och skrika ”övervakningssamhälle!” så fort brottsbekämpning kommer på tal. Det är till exempel självklart att förskolepersonal ska kunna visa upp rena register eftersom barnens integritet väger tyngre än de vuxnas.

Men i fallet med dejtingsajten kan jag inte låta bli att undra vad som blir nästa steg. Vilka äktenskapsförmedlare kommer att hängas näst?

Ska man till exempel kunna dra entusiastiska polare – ”ni kommer passa såååå bra ihop!” – inför domstol om blinddejten spårar ur?

Svenska match.com har en checklista över dejtingsäkerhet. Läs den, och ta det säkra före det osäkra även om det slutar med samma lilla pinsamhet som min bekant Oroliga Pappan råkade ut för: När dottern skulle träffa sin nätdejt första gången hängde han med. Och mötte till

sin förvåning inte en utan två män på mötesplatsen – killen och hans pappa.

Utan att på något sätt förringa det som hänt den kaliforniska kvinnan, begås trots allt de flesta våldtäkter av någon man känner. Vad ska vi göra åt det? Kräva utdrag ur polisregistret innan vi blir kompis med någon, flyttar ihop eller gifter oss?

Nej, det vore så klart en Mismatch mot förnuftet.

Publisert: