”Svenska lärare räcker inte till”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Superpedagogerna om krisen i skolan inför nypremiären av "Klass 9A"

Coacher Thomas Holmqvist, Stavros Louca och Gunilla Hammar Säfström ska agera lärare åt lärarna i den nya säsongen av tv-programmet ”Klass 9A”.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Coacher Thomas Holmqvist, Stavros Louca och Gunilla Hammar Säfström ska agera lärare åt lärarna i den nya säsongen av tv-programmet ”Klass 9A”.

De är snart tillbaka i rutan.

Men den här gången är det inte bara eleverna i Klass 9A som får sig en uppläxning.

– Standarden på Lärarhögskolan är under all kritik, säger Stavros Louca.

Den svenska skolan är i kris.

De nationella resultaten sjunker i en rasande takt och i dag har en fjärdedel av alla niondeklassare inte tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet.

’Skyll aldrig på barnen’

Men det är inte elevernas fel.

– Man ska aldrig skylla på barnen. Det här beror på många olika saker. Men ­lärarnas bristfälliga utbildning och undermåliga undervisning är en stor anledning, säger Stavros Louca.

Han är en av de tre ­”superpedagogerna” som kallats in för att rädda situationen i klass 9A på Mikaelskolan i Örebro. Här har 33 procent av eleverna IG i 50 procent – eller mer – av ­ämnena. Och situationen är inte unik.

’Dags att ta debatten’

– Standarden på den svenska Lärarhögskolan är under all kritik. Många nyutbildade lärare är uppenbarligen inte tillräckligt rustade för att gå ut i klassrummen och ta ansvar för våra barns framtid. Det är dags att ta debatten om lärarnas roll och ansvar, säger Stavros Louca.

I den nya säsongen av Klass 9A har man därför flyttat fokus från eleverna – till lärarna.

– Vi fungerar som coacher till lärarna. Vi analyserar deras undervisning och hjälper dem att ta tillbaka kontrollen över klassrummet, säger Thomas Holmqvist, NO-lärare från Rinkebyskolan och inkallad ”superlärare” i tv­-serien. Han hoppas att programmet ska inspirera andra skolor att ta över ­deras exempel.

– Alla lärare borde ha rätt till coacher som kan gå in med ny inspiration och ge råd. Verksamheten i klassrummen är ofta väldigt instängd och sluten. Det behövs helt klart ett mer öppet samtalsklimat inom den svenska lärarkåren och jag hoppas vi kan bidra med inspiration, säger Thomas Holmqvist.

Klass 9A visas i SVT1 på måndag 31/1, 20.00.

Publicerad: