Mamma, pappa, surrogat

RELATIONER

Så köper stjärnorna sina barn

1 av 3

Surrogattrenden har fullkomligen exploderat i Hollywood.

Från Nicole Kidman och Sarah Jessica Parker till Neil Patrick Harris – därför betalar de kvinnor för att föda deras barn.

Det senaste året har skådespelerskan Nicole Kidmans bukparti granskats med lupp och förstoringsglas. Är det lilla putet en avslöjande babybula eller bara ett par extra kanelbullar?

Men medan medierna spekulerade växte i hemlighet ett embryo med hennes och maken Keith Urbans gener i en helt annan mage – i livmodern hos en surrogatmamma.

I början av januari släppte skådespelerskan den stora nyheten – att hon blivit mamma igen. Dottern Faith Margaret föddes den 28 december.

– Inga ord kan beskriva hur tacksamma vi är för det stöd som vi fått under den här processen, speciellt från vår surrogatmamma, sa paret i ett uttalande.

Valde att adoptera

Nicole Kidman har alltid haft svårt att bli gravid. I början av sitt äktenskap med skådespelaren Tom Cruise gick hon igenom ett livshotande utomkvedshavandeskap, och efter upprepade försök att bli gravida igen valde paret till slut att adoptera. Strax före skilsmässan blev Nicole Kidman äntligen gravid, men hon fick missfall.

Det dröjde ända till 41 års ålder innan Nicole Kidman födde sitt första barn – dottern Sunday Rose. Då ryktades det att hon och maken Keith Urban genomgått intensiva fertilitetsbehandlingar för att lyckas.

– Det tog en sådan lång tid att bli gravid, därför känner jag en enorm tacksamhet, säger Nicole Kidman till nyhetsbyrån Associated Press.

Efter det har skådespelerskan ofta pratat om att skaffa fler barn – trots att hon är över 40 år och chansen att bli gravid på naturlig väg är minimal. För ett år sedan fotades hon utanför en fertilitetsklinik i Beverly Hills med en besviken min i ansiktet, och kanske var det efter en misslyckad behandling som skådespelerskan valde att vända sig till av en surrogatmamma.

Många kvinnliga Hollywoodstjärnor för en hård kamp mot åldrandet – både det yttre och det inre. De gör allt för att bevara sina utseenden och väntar med att skaffa barn för att inte äventyra sina korta karriärer. Sedan använder de sina intjänade miljoner till att bekosta dyra plastikoperationer, IVF-behandlingar och den nya trenden: surrogatmödrar.

Försökte länge utan framgång

”Sex and the city”-stjärnan Sarah Jessica Parker och maken Matthew Broderick fick sitt första barn när hon var 37 år. Efter det kämpade paret länge för att skaffa ett syskon till sonen James – men utan framgång. 44 år gammal välkomnade skådespelerskan tvilling­flickorna Marion och Tabitha – födda genom en surrogatmamma.

– Vi försökte och försökte och försökte och försökte och försökte skaffa barn på det vanliga sättet, men det gick bara inte, säger skådespelerskan till tidningen Vogue och fortsätter:

– Jag tror att den största skillnaden var att inte kunna fira glädjande händelser eller dela oron kring alla kontrollerna. Och väntandet var annorlunda. Det tog sååå lång tid innan vi kunde berätta för någon att vi väntade barn.

Men det är inte bara heterosexuella par med fertilitetsproblem som väljer surrogatalternativet. Den senaste tiden har stjärnor som Elton John och David Furnish, liksom ”How I met your mother”-skådisen Neil Patrick Harris och hans partner David Burtka, skaffat barn med hjälp av surrogatmödrar.

– Vi hittade en anonym äggdonator och en fantastisk surrogatmamma som hjälpt sam­könade par tidigare. Och så satte vi in två ägg, ett befruktat med Davids sperma och ett med min och båda klarade sig, säger Neil Patrick Harris till tidningen People.

– När vi först fick reda på att det var tvåäggstvillingar blev vi överlyckliga. Vi vet inte vems som är vems, men det är fantastiskt att se hur olika de är redan. Hon är väldigt flickig och han väldigt pojkig, säger David Burtka.

De har pengarna

Det är inte så konstigt att surrogatmödraskap seglat upp som en ny trend bland just Hollywoodstjärnor. Dels har de råd, dels bor de i ett land där metoden är laglig och tjänsterna väl utbyggda. I Sverige, liksom i många andra länder, är det inte tillåtet. Om man som svensk vill göra som Nicole Kidman och få ett genetiskt barn genom en annan kvinna får man antingen åka till USA och betala den summa i miljonklassen som det kostar med surrogatmödraskap där, eller vända sig till de starkt kritiserade ”babyfabrikerna” i fattiga länder – framför allt Indien – där kvinnor föder barn åt rika västerlänningar för en ersättning på runt 50 000 kronor.

Både Nicole Kidman och Sarah Jessica Parker har uttryckt en enorm tacksamhet till de kvinnor som burit och fött deras barn. Men de glada familjefotona har en komplicerad baksida full av etiska och moraliska frågor. Är det en mänsklig rättighet att få genetiska barn? Är det okej att använda en annan kvinnas livmoder för att föda för sitt barn? Är det rätt att betala för det? Har staten rätt att lägga sig i vad kvinnor väljer att göra med sina kroppar? Om en kvinna själv väljer att hjälpa andra att få barn – varför skulle hon inte få det? Är det utnyttjande att köpa tjänsten i fattiga länder eller är det en möjlighet för outbildade kvinnor att förbättra sina liv? Hur påverkas barnen? Aftonbladet går igenom argumenten för och emot.

Sarah Jessica Parker, 45, och Matthew Broderick, 48

Yrke: Sarah Jessica Parker är mest känd för sin roll som Carrie Bradshaw i ”Sex and the city”, och spekulationerna om en tredje ”SATC”-film vill inte ge med sig trots att skådespelerskan själv sagt sig vara tveksam. Maken, Matthew Broderick, slog igenom i början av 80-talet som Ferris Bueller i ”Fira med Ferris” och har på senare år synts i Broadwaymusikalen ”The Producers”.

Familj: Sarah Jessica Parker och Matthew Broderick har varit gifta sedan 1997. Trots envisa rykten om att äktenskapet knakat i fogarna har paret visat upp en enad front sedan de fick tillökning i form av tvillingarna Marion och Tabitha, som föddes genom ett surrogatarrangemang. Paret har sedan tidigare sonen James, 9 år.

Om att möta sina barn: ”Det var som om allt annat försvann, världen blev helt tyst — jag kan inte förklara det på något annat sätt än att ingenting annat existerade. Det var bokstavligen som om allt ljud sögs ut ur rummet. Det var så annorlunda mot att föda barn, men lika speciellt”, säger Sarah Jessica Parker till Vogue.

Dennis Quaid, 57, och Kimberly Buffington, 40

Foto: Dennis Quaid är nu trebarnspappa.

Yrke: Dennis Quaid är gammal i Hollywoodgemet och har synts i en rad storfilmer som ”Great balls of fire” (1989), ”Wyatt Earp” (1994) och ”Traffic” (2000). Vid sidan av skådespeleriet spelar han även i hobbybandet The Sharks. Kimberly Buffington jobbar som fastighetsmäklare och fick den lukrativa äran att sälja miljonvillan som Dennis Quaid delade med sin ex-fru Meg Ryan, 49.

Familj: Äktenskapet med Kimberly Buffington är Dennis Quaids tredje i raden. Han har tidigare varit gift med skådespelerskan PJ Soles och med ”När Harry mötte Sally”-stjärnan Meg Ryan, som han även har sonen Jack Henry, 19, med. I november 2007 blev Dennis Quaid pappa igen till tvillingarna Thomas Boone och Zoe Grace. Tvillingarna föddes av en surrogatmamma efter att Kimberly Buffington drabbats av en rad missfall. Enligt parets talesperson är Quaid och Buffington genetiska föräldrar till sina barn.

Om att bli pappa: ”Jag älskar att vara pappa. Det är den mest givande relationen i livet. Men samtidigt är det också den största utmaningen.”

Neil Patrick Harris, 37, och David Burtka, 35

Foto: Neil Patrick Harris och David Burtka har blivit föräldrar till tvillingar.

Yrke: Neil Patrick Harris är mest känd för sin roll som den ecentriske charmören Barney i komediserien ”How I met your mother”, men hade dessförinnan synts i bland annat science fiction-filmen ”Starship troopers” (1997) och som tonårsdoktor i tv-serien ”Doogie Howser MD” . Harris partner David Burtka är utbildad kock och även han skådespelare, som haft en liten roll i ”How I met your mother”.

Familj: Neil Patrick Harris kom ut som öppet homosexuell 2006 och bekräftade året därpå sitt förhållande med David Burtka i ”Ellen DeGeneres show”. Förra året tillkännagav Neil Patrick Harris att han och pojkvännen väntade barn och i oktober 2010 blev paret föräldrar till tvillingarna Gideon Scott och Harper Grace.

Om papparollen: ”Alla sa: när du ser dina små barn i ögonen för första gången kommer kärleken att fullkomligen flöda... Men så var det inte riktigt. Jag är ju bara en vårdare för dem just nu, de är alldeles för små än så länge”, säger Harris i tv-showen ”The Talk”.

Nicole Kidman, 43, och Keith Urban, 43

Foto: Nicole och Keith har fått en dotter till.

Yrke: Nicole Kidman är en av Hollywoods allra största namn med filmer som ”Eyes wide shut” och Oscarsbelönade ”Timmarna” i bagaget. Keith Urban är countrysångaren från Nya Zeeland vars karriär fick ett uppsving när han efterträdde Tom Cruise, 48, som den nye mr Kidman.

Familj: Det elvaåriga äktenskapet med Tom Cruise slutade i en skandalomsusad skilsmässa 2001, men fem år senare fann Kidman kärleken på nytt med countrystjärnan Keith Urban. Nicole Kidman har två adopterade barn från äktenskapet med Tom Cruise, Isabella, 19, och Connor, 16. Tillsammans med Keith Urban har skådespelerskan sedan tidigare dottern Sunday Rose, 3 år, som föddes på naturlig väg 2008, och tre år senare kom parets andra dotter, Faith Margaret, med hjälp av en surrogatmamma.

Keith Urban om varför de döpte dottern till Faith: ”Sättet hon kom till världen på gjorde att vi behövde varje uns av tro som vi kunde uppbåda. Det var helt utanför vår kontroll. Vi upprepade för varandra gång på gång ’Vi måste tro på att hon kommer att klara sig.’ Och så tänkte vi ’Vilket perfekt namn för henne’”, säger Keith Urban till tv-programmet Access Hollywood.”

Ricky Martin, 39

Foto: Som singelpappa lever Ricky Martin ”La vida loca”.

Yrke: Den sjungande puertoricanen satte både flick- och pojkhjärtan i brand med dängor som ”Livin’ la vida loca” i början av 2000-talet. Ricky Martin har även haft mindre tv-roller i bland annat ”General hospital” och nästa år är han aktuell i Broadwayuppsättningen av ”Evita”.

Familj: Efter att ha förnekat gayrykten i många år kom Ricky Martin ut som öppet homosexuell förra året. Ett år tidigare hade han blivit pappa till tvillingarna Matteo och Valentino med hjälp av en surrogatmamma.

Om livet som singelpappa: ”Barnen lär mig något nytt varje dag. Många undrar hur jag orkar ta hand om tvillingpojkarna på egen hand, och Småttingarna kan vara utmattande, men jag skulle inte vilja byta med någon annan”, säger han i en intervju.

Elton John, 63, och David Furnish, 48

Foto: Elton John struntade i att andra tyckte att han var för gammal för att skaffa barn.

Yrke: Musiklegenden Elton John har sålt över 250 miljoner album världen över, och är därmed en av världens genom tiderna mest framgångsrika artister. Maken, kanadensaren David Furnish, är filmregissör och ligger bland annat bakom dokumentären ”Tantras and tiaras” om maken Elton John.

Familj: Elton John kom ut som bisexuell 1976 och gifte sig åtta år senare med den tyska ljudingenjören Renate Blauel. Äktenskapet sprack ganska snart och Elton John gick ned sig i ett svårt kokainmissbruk. 1993 var glitterpianisten drogfri igen efter ett besök på rehab och i samma veva träffade han sin nuvarande make David Furnish. 63 år gammal fick Elton John och partnern David Furnish sonen Zachary Jackson Levon Furnish genom ett surrogatarrangemang.

Om att bli pappa vid 63: ”Jag visste att vi skulle få kritik för att vi skaffar barn i den här åldern, men man kan inte vara alla till lags jämt. Vi är inte dumma, vi insåg att vi skulle få en massa skit, men vi struntar faktiskt i det och uppfostrar vår son på ett bra sätt. I slutändan har ingen annan med det att göra.”

Anna Flytström