Bruden bestämer - var tårtan ska stå

RELATIONER

Sega könssturkturer eller ett helt naturligt sätt att dela upp jobbet?

Det är fortfarande kvinnan som tar huvudansvaret när bröllopet ska planeras, visar en ny undersökning.

I Sverige är det bruden som planerar bröllopet, åtminstone om man ska tro den SIFO undersökning som tv-kanalen TLC just publicerat i samband med premiären av programmet ”Min mans bröllop”. Enligt den tar bara fem procent av alla män huvudansvaret för att planera sitt och partnerns bröllop, hela 40 procent av alla bröllop planeras mest av kvinnan.

Tusen par har svarat på frågan om vem som gjorde de mesta av förberedelserna inför bröllopet, och det bör tilläggas att undersökningen bara omfattade heterosexuella par.

53 procent av männen uppfattar att bröllopsplanerandet fördelades helt jämt mellan honom och henne, men bland kvinnorna är det bara 45 procent som håller med om den saken.

Vill planera filmbröllop

Bröllopsskoordinatorn Åsa Criborn Magnér är övertygad om att undersökningen kan spegla verkligheten, utifrån hennes erfarenhet tar tjejer generellt det största ansvaret i bröllopsplanerandet.

– Tjejerna är starkare här. Ofta vill de planera sitt drömbröllop, det som de sett i filmer och drömt om sedan de var 17. Det är mer naturligt att tjejen vill vara den som tar ansvaret, säger hon.

Men att ta ansvar för planeringen är inte det samma som att ta ekonomiskt ansvar säger Åsa.

– Män är mer engagerade när det gäller ekonomin, generellt är det så. När det blir tal om pengar, då kommer han in i bilden och tjejen diskuterar såklart ekonomin med honom.

I ”Min mans bröllop”, som börjar sändas den 12 oktober, överlåts allt bröllopsplanerande till män som – i de trailers som redan rullar – inte verkar helt och hållet bekväma i rollerna som projektledare för sina egna bröllop.

Sega strukturer

Historiskt sett är nog ändå bröllopet mer av en gemensam sak i dag än vad det varit tidigare. Det menar Denise Malmberg, etnolog och genusforskare vid Uppsala universitet.

– Tidigare låg ansvaret helt på kvinnan, eller snarare på hennes familj eftersom det var de som hade det ekonomiska ansvaret för bröllopet, säger Denise Malmberg.

Men att det fortfarande är kvinnan som tar huvudansvaret inför giftermålet, det tror även hon.

– Det beror på sega strukturer som lever kvar, säger hon.