Lukas Moodysson: Jag läste att hon hoppat från en bro

RELATIONER

Filmregissören Lukas Moodyssons nya film ”Lilja 4-ever” handlar om en 16-årig flicka från öst som tvingas till prostitution i Sverige.

– Det är en film om det samhälle vi lever i där allt går att sälja och köpa, även kroppsdelar, som stora bröst, säger Lukas Moodysson, 33.

Foto: Krister Hansson
succéfilmaren Dangoules öde har påverkat mig, säger regissören Lukas Moodysson.

Det finns många paralleller mellan filmens Lilja och verklighetens Dangoule Rasalaite, 16, som Aftonbladet skriver om.

– Det är en av händelserna som påverkat mig. Jag bor ju i Malmö, jag läste i tidningen att hon hade hoppat från en bro, säger Lukas Moodysson.

”Uppdiktad berättelse”

– Men filmen handlar inte om henne. Jag hade inget specifikt fall för ögonen när jag gjorde filmen, utan detta är en helt uppdiktat berättelse.

Filmens Lilja blir – precis som Dangoule blev – lämnad kvar som barn i ett fattigt öststatsland när mamman överger henne för ett bättre liv USA.

Lilja blir därför ett lätt offer när en snygg man lockar henne till Sverige med löfte om ett jobb. I stället tvingas hon att prostituera sig.

”Yttersta konsekvensen”

Filmen ställer frågor om sexhandeln med unga kvinnor på sin spets.

– Trafficking är den yttersta konsekvensen av det kapitalistiska samhället, där man kan köpa och sälja allt. Det handlar om ekonomi. Vem är rik? Vem är fattig? Det måste finnas en ekonomisk klyfta för att trafficking ska uppstå, säger Lukas Moodysson.

Två miljoner drabbas varje år

Mary Mårtensson