Relationer

Kvinna levande bränd av sina söner

RELATIONER

Femton gripna efter änkebränning i Indien

Femton personer greps på onsdagen, misstänkta för att ha tvingat en 65-årig kvinna att bränna sig själv till döds på sin makes likbål.

Kvinnans två söner är misstänkta för mord.

Det var på tisdagen som kroppen efter kvinnans make brändes. Det är tradition i Indien att bränna sina döda. Sedvänjan att mörda den avlidnes fru genom att bränna henne likbålet kallas sati och förbjöds redan på 1800-talet.

Äldste sonen tände på

Kvinnans äldste son ska ha tänt på bålet inför ett antal personer, däribland sin yngre bror.

Polisen fick tips från en bybo om vad som pågick och två poliser tog sig snabbt till platsen för att stoppa mordet. De hindrades av byborna som jagade iväg dem genom att kasta sten.

- Vi har redan gripit flera av dem som attackerade poliserna. Andra kommer att åtalas för att ha hindrat rättvisan, sade Savita Shoney.

Sönerna misstänkta för mord

Anledningen till att så många har gripits är att polisen vill gå till botten med den otäcka händelsen, uppger polisassisten Savita Shoney.

- Kvinnans söner kommer att åtalas för mord. Vi misstänker att de tvingade sin 65-åriga mamma att göra det för att de ville komma åt hennes egendom, sade Savita Shoney.

14 år sedan senaste änkebränningen

40 poliser finns nu på plats för att se till att ingen försöker glorifiera mordet.

Traditionen att bränna änkor på bål är gammal i Indien. Senast en rapport om sati förekom var den 4 september 1987, då en 18-årig kvinna brändes med sin mans lik i byn Delora i Rajasthan.

Fallet ådrog sig stor uppmärksamhet i såväl Indien som övriga världen och ledde till att Indien införde dödsstraff för den som stödjer sati.

Fakta/sati

Susanna Vidlund

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer