Läkarlarm: Östrogen kan göra dig sjuk

RELATIONER

Kraftigt ökad risk för blodpropp, bröstcancer och stroke, visar ny studie

Östrogenbehandling kan göra dig svårt sjuk.

En studie som omfattar nära 17 000 kvinnor visar att risken för blodpropp, bröstcancer och stroke ökar kraftigt hos kvinnor som hormonbehandlas efter klimakteriet.

Nu slår läkarna larm.

Professor Bo von Schoultz.

Det har länge varit känt att östrogen ger en ökad risk för bröstcancer. Nu visar en ny studie att kombinationen av kvinnliga könshormoner, östrogen och gulkroppshormon, klart ökar faran även för hjärtattack och blodproppar. Studien, som genomförts på 40 kliniker i USA och omfattar nära 17 000 kvinnor i åldrarna 50 och 79 år, har avbrutits i förtid på grund av riskerna med hormonet.

Undersökningen visar att kvinnor som östrogenbehandlas utsätter sig för:

Dubbelt så stor risk att få blodpropp

41 procents risk att få stroke

29 procent ökad risk att få hjärtattack

26 procents ökad risk att få bröstcancer

”Betydelsefull studie”

Tidigare har forskare hoppats att hormonbehandling skulle motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Den nya studien visar motsatt resultat.

– Det här är en betydelsefull studie, och en besvikelse eftersom det funnits hopp om att behandlingen skulle ha positiv effekt för alla kvinnor över 50 år. Nu kommer vi inte rekommendera den till kvinnor som inte lider av klimakteriebesvär, säger Bo von Schoultz, professor och överläkare på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset.

”Riskerna totalt sett väldigt små”

I Sverige får inga kvinnor exakt samma behandling som nu utvärderats. Av alla kvinnor som tar östrogen genomgår dock 10-15 procent en jämförbar behandling, som också innehåller östrogen och gulkroppshormon. Nu går Läkemedelsverket ut och varnar alla läkare om riskerna.

Behöver kvinnor som använder östrogen oroa sig?

– Man ska inte vara rädd. Har man besvär som blodvallningar eller svettningar så kan man få hjälp. Sedan ska man tänka på att riskerna totalt sett är väldigt små. Risken för att få blodpropp är 1 på 10 000 och med östrogen blir den 2 på 10 000, trots att det i procent blir en stor ökning. Varje kvinna måste själv väga för- och nackdelarna mot varandra, säger Bo von Schoultz.

Fakta/olika typer av östrogenbehandlingar

Det finns olika typer av behandlingar:

300 000 använder östrogen

Läs mer i samma ämne

Hanna Blanksvärd