Relationer

Inte ens döden gör oss jämställda

RELATIONER

När män beställer begravning handlar det mest om kostnader medan kvinnor släpper fram sorgen

Män fokuserar på effektivitet och kostnad när de är ledsna. Men det är oftast kvinnorna som tar ansvaret för att köpa begravningar.

–Ungefär 75 procent av alla begravningar beställs av kvinnor, säger Åke Palmgren, affärsområdesansvarig för begravningar på Fonus.

En av förklaringarna är förstås att kvinnor lever längre än män. Änkor är vanligare än änkemän. Men även i en syskonskara tar systrar på sig större ansvar för föräldrarnas begravning än vad bröderna gör.

– Kanske är det för att kvinnor ser det som sitt ansvarsområde och tillåter sig att vara mer emotionella, säger Åke Palmgren.

När män beställer begravningar är de mer fokuserade på kostnaden och effektiviteten. Kvinnor tillåter sig att visa sorg mer öppet.

– Men det betyder inte att männen är mindre ledsna. Män och kvinnor har olika sätt att hantera sin sorg, säger Åke Palmgren.

Under lågkonjunkturen på 1990-talet dök det upp ett flertal nya entreprenörer på begravningsmarknaden. De pressade priser och letade efter lågpriskoncept. Men de flesta har försvunnit. Men att svenskarna har fått mer i plånboken betyder inte att vi börjat köpa lyxbegravningar.

– Jag kan inte se att våra begravningar har blivit mer påkostade. Men folk jagar inte lågprisalternativen på samma sätt.

Förr var standardkoncept vanligast. Man tog den kista som de flesta andra tog. Nu vågar allt fler avvika från mängden.

– Svenskarna vågar ta ställning mer och göra fler individuella val, säger Åke Palmgren.

I takt med att vårt samhälle förändras så förändras även begravningstraditionerna. För femton år sedan var det till exempel mycket ovanligt att man begravdes i sina egna kläder, då var det svepning som gällde. I dag är det vanligare att byggjobbaren får vila i sitt blåställ och golfaren i sina golfbyxor.

Lit de parade eller öppna kistor är inte vanligt i Sverige. Det förekommer dock att katoliker och grekiskt ortodoxa vill ha öppen kista.

Valet av musik blir också allt bredare enligt Åke Palmgren.

– Vi gör mer sofistikerade musikval jämfört med förr och alltmer populärmusik kommer in. Bland klassikerna märks fortfarande”Air” av Bach och ”Adagio” av Albinoni.

Några av de populärmusikaliska favoriterna är: Evert Taube,”Yesterday” av Beatles, ”Öppna landskap,” av Ulf Lundell och Susanne Alvengrens ”Älska mig” som för övrigt kvinnor väljer oftare än män.

Mäns begravningar är mer välbesökta än kvinnors.

Jenny Morelli

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer