”Jag har en avundsjuk best inom mig”

1 av 3
”Folk som ser mina videor kan nog få för sig att jag är sexuellt aggessiv, men jag är precis tvärtom”
RELATIONER

Hon var bara 14 när hon släppte hon sitt debutalbum.

Nobelpristagaren Gabriel Garcia Marquez är ett av många fans.

Aftonbladets Tore S Börjesson har träffat superstjärnan Shakira som just nu toppar alla världens listor med jättehiten ”Hips don’t lie”.

Har ni spänt fast säkerhetsbältena?

Okej.

Då åker vi.

Shakira var vid 3 års ålder läs- och skrivkunnig, när hon var 4 dansade hon magdans inför publik, när hon var 5 skrev hon sitt första poem (som innehöll orden ”dina ögonlock sluter sig och dina läppar känns som ett fönster av ljus”), när hon var 8 skrev hon sin första låt, när hon var 10 vann hon sin första talangtävling, när hon var 13 signerade hon sitt första skivkontrakt och året därpå släppte hon debutalbumet ”Magia” (Magi) som följdes av ”Peligro” (Fara) och ”Pies descalzos” (Barfota).

Genombrottet i Sydamerika och Spanien var ett faktum.

Med nästa album, 1998 års ”¿Donde están los ladrones?” (Var är tjuvarna?), som sålde dubbel platina i sju länder, däribland USA, var saken klar: Shakira hade världens alla spansktalande vid sina fötter, ja, och dessutom var hon monumentalt stor i Brasilien och Turkiet.

Det ena leder till det andra.

Under resans gång hann hon därför med att vinna ett par Grammisar, att bli intervjuad, hyllad och omskriven av landsmannen och Nobelpristagaren i litteratur, Gabriel Garcia Marquez, samt bli utnämnd till:

1) Bärare av Colombias snyggaste stjärt.

2) Kulturambassadör för Colombia.

3) Landets största stjärna under 1900-talet.

4) Unicef-ambassadör.

Den senaste utnämningen kom som en följd av albumet ”Laundry service” (2001). Det var hennes första verk på engelska och innehöll jättehiten ”Whenever, wherever”.

Nu är hon tillbaka med en ny jättehit: ”Hips don’t lie”.

”Musiken tog tag i mig”

Shakira sitter enkelt men elegant klädd mitt emot mig i en svit på femstjärniga Lanesborough Hotel vid Hyde Park Corner i London och ser särskild ut. Ni fattar, inte bara vacker som en gryning, vackra, unga poptjejer går det 13 på dussinet av, det är vardag – Shakira är helg.

Det beror på mycket. Ta bara magdansen.

– Ingen lärde mig magdans. Jag lärde mig själv. Jag var fyra år och musiken tog tag i mig, styrde mina fötter. Jag uppträdde inför mina vänner. Där och då visste jag att jag ville ägna mig åt nåt konstnärligt. Magdansen var mitt pass in i konstvärlden, säger hon och ler.

Konstnär är ett epitet man sällan förknippar med popstjärnor, dels är det ytterst få av dem som förtjänar att kallas det, dels värjer sig många för ordets pretentiösa innebörd. Men Shakira är i bästa bemärkelse

pretentiös. Hon vill något mer än att bara underhålla.

– Ibland när jag reser och ska in i ett land ombeds jag fylla i handlingar och då frågas det efter min yrkestitel. Jag skriver alltid konstnär.

För jag är inte bara en popstjärna, inte bara en sångerska, låtskrivare, producent, scenartist ? jag är allting på en gång.

Äckligt perfekt

Den som misstror Shakira behöver bara köpa nån av hennes skivor. Hon släppte två stycken i fjol, den spanskspråkiga ”Fijación Oral, vol. 1” med jättehiten ”La Tortura”, och den engelskspråkiga ”Oral fixation, vol. 2” med ”Hips don’t lie”.

Bara det att släppa två album på två olika språk under ett och samma år visar att hon är mycket på en gång. Och ”Oral fixation, vol. 2” låter som inget annat. En cocktail på till synes oförenliga ingredienser. Eller hur många skivor har ni hemma i hyllan som parar musikaliska influenser från Madonna, U2, Beatles, Alanis Morissette, disco, pop, arenarock, latin, new wave och britpop med texter som rymmer allt från politiska protester (”Timor”) till religion och kärlek?

Hon är bäst – och roligast – i sina porträtt av kvinnor.

Som när hon i låten ”Your embrace” slår fast att även tjejer med getingmidja kan lida av brustet hjärta (”What’s the use of a 24 inch waist if you don’t touch me?”). Eller när hon i ”Hey you” uttrycksfullt beskriver hur mycket hon vill ha en man (”I’d like to be the owner of the zipper on your jeans and that thing that makes you happy”). Eller när hon i ”Don’t bother” spyr galla över tjejen som är smal, gått på fina privatskolor, talar flytande franska, lagar mat som en gourmetkock och, ja, ni gissade det, ovanpå allt snott Shakiras kille.

– Låtskrivande är ett slags exorcism. Ett sätt att få ur mig allt dåligt som kan inträffa i en relation. Och visst kan man hata de där perfekta tjejerna som är längre än en själv, i bättre form och allt. Jag har en avundsjuk best inom mig som jag försöker tämja, säger hon och skrattar.

Många skulle förstås vilja vända på resonemanget och säga att Shakira själv är äckligt perfekt.

Visar inte mer än naveln

Hon har ett sätt att röra sig på scen och i videor som man måste vara död för att inte beröras av.

Jag undrar om hon känner sig tvingad att spela på sex.

– Mina videor representerar väldigt väl artisten Shakira, men inte den kvinna jag är privat. Folk som ser mina videor kan nog få för sig att jag är sexuellt aggressiv, men jag är precis tvärtom. Jag är blyg över min kropp. Jag klarar inte av att visa något mer än naveln. Jag beundrar folk som vågar visa sig nakna om deras konst kräver det. Jag klarar inte det och döljer allt min mamma vill att jag ska dölja.

Shakira tar ett sip från sitt mineralvatten och fortsätter.

– Det är konstnärens uppgift att vara sensuell. Jag behöver inte hänga en skylt runt halsen där det står ”Hey! I’m sexy.

Shakira Ripoll

Grammys och megahits

Shakira stjärnstatus har bara vuxit år för år. Hon har redan de spankatalande länderna för sina fötter. Nu väntar resten av världen med megahiten ”Hips don´t lie”.

Shakira tillsammans med Wyclef Jean.

Tore S Börjesson ([email protected])