"Hur svåra besvär man har vid mens brukar inte gå i arv"

RELATIONER

Olle Söder är professor och specialist på barns könshormoner på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han svarar på läsarnas frågor.

Foto: Olle Söder

Sonia säger: Hej. Kan man "ärva" när man får sin mens? Vad jag menar är, min mormor fick den vid 15, min mor runt 10-års åldern och jag vid 15. Om man nu ärver, kan man då också ärva hur pass mkt mens man har...alltså, jag har inga större problem men mamma brukade vara sjuk när hon hade sin mens.

Olle Söder säger: Hej Sonia, Åldern när man får mens kan ärvas på så sätt att tidig debut och sen debut av mens kan ofta ses i samma släkt. Hur svåra besvär man har vid mens brukar inte gå i arv.

Polly säger: Varför får tjejer sin mens tidigare än förr?

Olle Söder säger: Hej Polly Om man jämför medelåldern för mens idag (13 år) men åldern för 100 år sedan (15 år) så beror skillnaden på att samhället har blivit bättre på alla sätt (mindre infektioner, färre sjukdomar, etc.). Den skillnad man kan se i ålder de senaste 20-30 åren i vissa länder vet vi inte orsaken till. Det kanske kan bero på ökad fetma.

Lene säger: Hej Olle! Är det sant att tidigt pubertet implicerar ökad risk för bröstcancer?

Olle Söder säger: Hej Lene Om man har tidig pubertet har man fått högre doser av det kvinnliga hormonet östrogen i tidigare ålder. Detta kan kanske medföra en ökad risk för bröstcancer i vuxen ålder. Riskökningen är inte särskilt stor.

o.a säger: Jag undrar hur det är då jag alltid under mensen har mycket sjukt i magen. En gång i månaden är det som en plåga för mej. varför får inte alla besvär av detta, och finns det en chans att jag kommer (jag är 16 år nu) att ha det i hela mitt liv?

Olle Söder säger: Hej O.A. Vissa flickor har svåra besvär med smärtor m.m. av sin menstruation. Det kan finnas olika förklaringar till detta och det kan gå över när du blir äldre. Jag tycker att du ska tala med en barnmorska eller läkare om detta på en ungdomsmottagning för att du ska få hjälp.

Anna säger: Hej! När mensen uteblir? vad är fel då? om man utesluter graviditet? / Anna

Olle Söder säger: Hej Anna Som du själv säger är det viktigt att utesluta graviditet om mensen uteblir. Om man har fått mens nyligen är det vanligt att mensen uteblir. Hos vissa flickor kan detta ske ofta, hos andra sällan eller inte alls. Om mensen uteblir helt under längre tid ska man söka läkare.

Lene säger: Hej jag igen! Vad beror bröstcancer på? ifrån ditt svar får man känsla att den beror på koncentration av ostrogen i kroppen. Är det så?

Olle Söder säger: Hej Lene Vad som grunden orsakar cancer är okänt. Man vet dock att hormoner som östrogener kan öka risken för bröstcancer.

Annelie säger: Hej Jag var 7 år då jag fick min mens. Jag är idag 44 år. Det var många undersökningar då när jag var liten men inget resultat om man så säger. Jag har två vuxna barn och ingen av dem har "drabbats". De har mognat i lagom ålder tom något sent faktiskt. Min fråga handlar istället om åldrande är det så att jag åldras fortare? Jag har fortfarande menstruationer.

Olle Söder säger: Hej Annelie Det finns inga belägg för att du skulle åldras fortare.

Antonia säger: Hej! Stämmer det att tjejer som bor längre söderut får mens tidigare? jag menar inte inom Sverige nu, men inom Europa t.ex? Om ja, varför?

Olle Söder säger: Hej Antonia Vissa "etniska grupper" (t.ex. ursprunglig befolkning och afroamerikaner i Amerika)har en tidigare mens än europeer (kaukasier). Inom Europa finns inga tydliga sådana skillnader.

Nina säger: hejsan! jag fick mens när jag var 12 år och nu är jag 15 och jag har bara haft mens 2 ggr sen dess. vad är det som är fel?

Olle Söder säger: Hej Nina, Man behöver undersöka hormoner och andra faktorer för att hitta om något är fel. Jag tycker att du ska ta kontakt med barnläkare, t.ex. vid din vårdcentral, för undersökning. Om det behövs kan barnläkaren skriva remiss till barnsjukhus för större utredning.

Moderator säger: Sista frågan nu:

eva säger: Kan olika hormoner (tex tillväxthormoner)man ger till djur "som vi sedan äter" på skynda ens mens. att man får det i tidigareålder?

Olle Söder säger: Hej Det har tidigare förekommit att rester av "tillväxthormoner" som givits till djur funnits i det vi äter. Det finns starka bestämmelser kring detta så det ska inte längre förekomma. Någon risk att detta skulle ge tidigare mens har inte funnits men det finns rapporter om att det kunde ge tidig bröstutveckling.

Moderator säger: Tack till Olle Söder och tack till alla som ställde frågor!