Jonas sliter – frun är minister

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Många kvinnliga toppchefer tvingas ge upp drömmen om barn. Men i tv-succén "Kronprinsessan" tar mannen hand om barnen när frun blir minister. Aftonbladet har mött ministerns man i verkligheten. Jag gör bara det tjejer alltid har gjort, säger Jonas Hellberg, sambo med Perssons yngsta minister.

1 av 3 | Foto: Lars Rosengren
Hämtar - och handlar Ofta är det Jonas som hämtar Klara på dagis och går och handlar. Ibland ställer hans mamma eller Lenas syster upp. Men det blir sällan tid att jobba över. - Min arbetsgivare är väldigt förstående, som tur är, säger han.

När ungdomsminister Lena Hallengren inte ser dammråttorna blir hon tillsagd av sambon Jonas.

Precis som i tv-serien ”Kronprinsessan” tog han mest föräldraledighet och drar största lasset hemma.

Men han vill inte kallas duktig.

Tv-serien ”Kronprinsessan” har blivit succé bland tittare och kritiker. Där skildras miljöministern Charlotte som uppslukas av sitt jobb. Hemma drar maken Thomas barnvagn och sköter ruljangsen.

Aftonbladet har träffat verklighetens ministerman: Jonas Hellberg, 27, politisk sekreterare på LO. Han och Lena Hallengren, 32, fick dottern Klara i maj för två år sedan.

De lever med ombytta roller. Lena har ett av landets viktigaste jobb. Hennes arbetsvecka är minst 50–55 timmar. Arbetet är med hemma, och tjänstemobilen kan ringa när som helst. Jonas jobbar vanlig heltid, men har svårt att arbeta över.

– Det är snarast så att jag ibland får säga till Lena att jag faktiskt måste jobba mina 40 timmar i veckan.

Hemma är Jonas den som i forskning kallas ”hushållsexperten” – den som tar initiativ till städning.

”Jag lagar all mat”

– Eftersom jag är hemma mer ser jag vad som behöver göras. Jag ger henne uppgifter och pushar på lite, så vi delar i alla fall. Jag hämtar oftare på dagis, jag handlar och lagar i stort sett all mat. Lena tvättar men jag deltar i sorterandet.

Dubbla almanackor med bra framförhållning är det som gäller. På det viset kan Jonas också träffa kompisar eller göra något annat ibland.

Känner du att du offrat något på grund av Lenas jobb?

– Nej, faktiskt inte. Jag har till och med fått en roligare tjänst på jobbet.

Vad bråkar ni om hemma?

– Hmm... vi har nästan inga konflikter. Vi var så inställda på att dela så här. Och jag vet att Lena planerar jobbet så att hon kan vara hemma så mycket som möjligt.

I ”Kronprinsessan” säger ministerns man att han inte vill höra att han är duktig bara för att han tar hand om barn och hem. Där håller Jonas med.

– Jag gör bara det som tjejer alltid har gjort. Men visst, lite kan man ju suga åt sig...

–?Nej, inte alls. De flesta vi känner är jämställda.

De tvekade aldrig att skaffa barn trots Lenas arbetsbörda.

”Har sett att det går”

– Vi hade sett på de andra ministertjejerna som fått barn att det går att kombinera.

Att Klara föddes i maj var en lyckträff: Det är lugnare tempo för regeringen inför sommaruppehållet. Lena var först ledig själv med Klara, och på sommaren tog även Jonas ledigt.

På hösten fick bebisen hänga med mamma ministern till jobbet. Hon var lugn och sov mycket, så det gick bra. Jonas berättar att Göran Perssons assistent passade henne ibland under regeringssammanträdena.

Från tidig vinter och ett år framåt hade sedan Jonas pappaledigt medan Lena jobbade.

– Det är en otrolig förmån, en jäkla glädje!

Medan Charlotte i tv-serien kan glömma familjen ibland och i stället ta en ”arbetsöl”, så är ungdomsministern inte alls nonchalant, säger Jonas.

– Hon är noga med att hålla vad hon lovar. Om Lena satt med en kollega och tog en drink på kvällen utan att ringa, som Charlotte i serien, skulle jag bli lite misstänksam, ha ha.

Låter du din fru göra karriär?

Testa dig själv

Låter du din fru göra karriär? Testa dig själv!

Cecilia Gustavsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN