”Allt fler vill ha lekfullare sex”

RELATIONER

Sexpedagogen om multikärlek

1+1 = 2.

2+1 = skilsmässa? Nej, inte alltid.

Allt fler hakar på "poly"-trenden och lever i multikärlek.

Multikärlek - eller polyamori på krångelsvenska - är kärleksformen där fler än en fast partner är norm. Otrohet? Nej, inte alls. I polyamorins värld är alla medvetna om varandra.

– Otrogen är bara den som bryter mot de löften man gett varandra, säger sexpedagogen Carl Johan Rehbinder.

Ärlighet är stommen i polykretsar, liksom att relationerna handlar om kärlek, inte bara sex vid sidan om.

– Tekniskt sett är det så, men gränserna är lite flytande, säger Carl Johan Rehbinder.

Ett par som regelbundet "swingar", har sex med ett annat par, har vanligen inte en romantisk relation, delad ekonomi och familj med dem.

– Däremot kan där finnas en djup vänskap, kombinerat med en sexuell relation, vilket förstås är en slags kärlek det med, säger han.

”Många blir allt öppnare”

Tillsammans med sin fru, Jennie, håller han kurser för par som vill utveckla sin sexualitet. De ser tydligt att intresset för alternativa sätt att finna lust och njutning ökar.

– Många blir allt öppnare till att skrota regelmässig tvåsamhet. De har bestämt sig för att ha en mer lekfull attityd till sex och tillåter sig att prova olika nya sätt att njuta.

Parkursernas syften är dock inte att propagera för gruppsex, däremot att uppmuntra deltagarna att släppa mentala spärrar kring nakenhet, sex och kärlek.

– Monogami är inlärt. I naturen finns alla varianter. Om monogami vore det naturliga för oss människor, så skulle folk inte vara otrogna och knulla runt. När man medvetet bryter den inlärda normen och leker med tanken på att släppa in en tredje part i sovrummet kan det först kännas lite läskigt. Oftast slutar det med: ”jippie, vad kul det är”, säger Carl Johan Rehbinder.

Han understryker vikten av att det krävs ömsesidig respekt, självrespekt och medkänsla i alla relationer, oavsett om det är två eller flera personer inblandade. Och att det man gör sker i samförstånd och av fri vilja.

– Känner du dig osäker är det bättre att vänta.

Lever du och din fru polyamoröst?

– Nej, men vi är öppna för möjligheten. Om en av oss blir förälskad i en annan människa, kan vi prova. Vi betecknar oss skämtsamt som "swingers light", vi har lekt lite med vänner. Lite avancerat grupphångel, skulle man kunna säga.

6 frågor & svar om polyamori

Malena Ivarsson ger svar.

Foto: PER BJÖRN
Malena Ivarsson, Aftonbladets sexolog.

Vill du prova poly? Tänk på det här

Erika Scott ([email protected])