Gå på spa – och föd barn

RELATIONER

På Sollefteås BB får du bubbelpool på rummet

Foto: Foto: KAJ BJURMAN
LYXFÖDERSKA Cecilia Karlsson, 32, med dottern Alva, 1,5 dygn tycker att det känns som personalen på BB i Sollefteå verkligen har tid för dem.

Sjukhussängarna gapade tomma.

Lösningen – inredning med stjärnhimmel och bubbelpooler.

Nu satsar Sveriges minsta förlossningsavdelning på BB-turism.

Foto: Foto: KAJ BJURMAN
BB-frukost Sollefteå-style. Observera bubbelpoolen i bakgrunden.

Tanken är att kvinnor från hela Sverige som vill ha en trygg och harmonisk förlossning ska kunna ta sig till Sollefteå BB för att få den omtankte och lyx personalen tycker att en gravid kvinna är värd.

”Verkligen lyxigt”

– Vi hade bubbelpool och en låtsasstjärnhimmel i rummet, det kändes verkligen lyxigt, säger Jeanette Platerud, 30, från Göteborg som valde att föda sitt första barn på BB i Sollefteå.

Barnmorskan Karin Leiknes, initativtagare till BB-turismsatsningen, tror att de långväga gästerna kan bli fler framöver.

– Kvinnor från storstadsregionerna kan behöva åka flera mil för att föda om sjukhusen på hemorten är fullbelagda, säger hon.

För att få fler kvinnor att välja att föda barn i Sollefteå har de börjat samarbeta med ett närliggande spa-hotell där familjerna kan ta in några dagar innan förlossningen. De tycker att det är en rättighet för kvinnor att få stanna på BB tillsammans med sin familj så länge de behöver, något Jeanette Platerud och hennes man uppskattade.

– Vi stannade i fyra dagar. Varje morgon serverades vi nybryggt kaffe, och maten var supergod, säger hon.

Är helt gratis

Det fria vårdvalet gör att vi har rätt att föda var vi vill i Sverige. En förlossning i Sollefteå är alltså precis lika gratis som en förlossning i Stockholm eller Ystad, oavsett var du bor. Jeanette Platerud har även fött barn i sin hemstad Göteborg, efter att hon födde i Sollefteå.

– Det var inte alls samma sak. Om jag var förstagångsföderska skulle jag absolut åka till Sollefteå, säger hon.

Johanna Schreiber