”Min fru vill operera brösten”

RELATIONER

Eva Rusz och ni läsare ger råd i relationsakuten

1 av 3

Ja, denne man ska stå bakom sin frus beslut att plastikoperera brösten. Men inte för husfridens skull.

– Han ska stötta och lyssna på sin fru, för att han är mån om att hon ska må bra, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Jonas har en svart-vit syn på plastikoperationer: de är inte bra, punkt slut.

– Denne man behöver utforska sin fru, engagera sig i hennes behov och skaffa sig kunskap om ingreppet hon vill göra, säger Eva Rusz.

Att sitta bredvid och höra frun berätta för plastikkirurgen om tankar hon har kring sina bröst, kan göra att han får en mer nyanserad uppfattning av ingreppet, tror hon.

”Inte längre ovanligt”

Kosmetiska ingrepp är inte längre ovanligt och enbart förunnat Hollywood-eliten.

Enligt faktasajten plastikoperationer.net utförs årligen omkring 25 000 estetiskt inriktade plastikoperationer i Sverige. Antalet ökar med ungefär 15 procent per år. Cirka 85 procent av ingreppen utförs på kvinnor, men antalet män som låter operera sig ökar kraftigt. Vanligast är ingrepp på personer i åldersgruppen 25-45 år.

– Det är väldigt vanligt, även om få pratar om det, säger Eva Rusz.

Hon menar att man faktiskt kan må bättre av att få korrigerat skavanker man besväras av, även om det vore mer optimalt att jobba fram självkänsla inifrån.

– För en del kvinnor kan det bli ett bekymmer att kroppen förändras efter barnafödande. Visst kan man tycka att det är tråkigt att plastikindustrin har så starkt grepp om oss, men å andra sidan har vi människor velat göra oss attraktiva för varandra sedan urminnes tider, säger Eva Rusz och fortsätter:

– Att Jonas är orolig och tänker på riskerna är högst sympatisk och visar på empati från hans sida. Men hans fru är en vuxen kvinna som givetvis ska få operera sig om hon tror att hon mår bättre av det och har råd.

”Ta reda på fakta”

Istället för att för husfridens skull, ska Jonas engagera sig så att han få en mer nyanserad bild och större förståelse för sin frus önskan genom att ta reda på fakta, anser Eva Rusz.

– Om han följer med som stöd på en konsultation, kan han passa på att ställa frågor om sådant han har farhågor för.