Relationer

Supersnopet, snyggingar

Av: 

Torbjörn Ek

RELATIONER

LONDON. Jennifer Lopez är vackrast i världen – men skulle ha svårt att få ett vanligt jobb.

En ny undersökning visar att det oftast är kvinnor som sållar i ansökningarna.

Och de väljer bort alltför vackra tjejer...

Snygga kvinnor har större chans att bli kallade till anställningsintervju om de struntar i att bifoga en bild med sin ansökan, skriver den brittiska tidningen Independent.

Det är resultatet av en israelisk undersökning där man testat att svara på jobbannonser med ansökningar som innehöll antingen en bild av en vacker kvinna eller man, en bild av en vardaglig kvinna eller man, eller helt utan bild.

Annorlunda resultat

Medan 20 procent av de snygga männen, 14 procent av männen utan bild och

9 procent av männen som inte hade idealutseendet fick svar på sina ansökningar, var resultatet helt annorlunda för kvinnor.

Jennifer Lopez, utsedd till världens vackraste kvinna 2011 av tidningen People, skulle förmodligen inte fått ett positivt svar om hon skickat ett foto.

Kvinnor som struntade

i att skicka med bild hade nämligen 22 procent större chans att bli kallad till intervju än dem med en vardaglig bild, och 30 procent större chans än de snygga kvinnorna.

När forskarna Bradley Ruffle och Ze’ev Shtudiner följde upp undersökningen med intervjuer av personerna som gjorde sållningen på de olika företagen fann man att 24 av 25 var kvinnor.

Kan bli svartsjuka

”Dessutom var kvinnorna unga och en majoritet var singlar, egenskaper som ökar risken för svartsjuka när man möter bilden av en ung vacker blivande konkurrent på arbetsplatsen”, skriver forskarna i rapporten och drar slutsatsen:

”Bevisen pekar på kvinnlig avundsjuka på arbetsplatsen som en huvudsaklig orsak till att vackra kvinnor straffas under rekryteringsprocessen.”

Publisert: