Relationer

Kvinnorna fejkar - för männens skull

Av: 

Terese Allert

RELATIONER

Glöm Alla hjärtans, morsan och våfflor - i dag är det internationella orgasmdagen

KONSTRUERAT KLIMAX Mer än hälften, 58 procent, av alla brittiska kvinnor har någon gång fejkat en orgasm, enligt en undersökning.

Foto: Thinkstock

I dag är det den internationella orgasmdagen. Men många når aldrig höjdpunkten med sin partner - och väljer att fejka.

– Oftast gör man det för att mannen ska må bra, säger Malena Ivarsson, sexolog.

Det är inte bara kanel­bullen, katten och Jesus som har en egen dag - ­orgasmen har det också.

I 15 år har den internationella orgasmdagen firats den 8 augusti, ända sedan amerikanen Alex Hirka instiftade dagen till sin flickväns ära. Men trots att vi i dag är mer öppna kring sex är det fortfarande många som sällan når klimax tillsammans med sin partner. Enligt en brittisk undersökning har 58 procent av alla kvinnor någon gång fejkat orgasm under sitt senaste förhållande.

– Oftast gör man det för att man vill att mannen ska förstå att han är en bra älskare och att man är nöjd med honom, säger Malena Ivarsson, sexolog.

”Svårt ta sig ur det”

Hon uppskattar att mellan fem och tio procent gör det regelbundet och att den kvinnliga njutningen fortfarande är tabubelagd.

– Det är en sak att prata om det i media och en sak att säga det till sin partner. Alla vill inte prata om exempelvis onani och orgasmer med vem som helst. Många fejkar i början av sina förhållanden, i stället för att berätta att de inte är tillfredsställda. Det kan leda till problem i relationen.

– Det kan vara svårt att ta sig ur det, man har ju ljugit för sin partner. Antingen så får man berätta hur det verkligen ligger till eller så kan man föreslå att man testar någonting nytt, säger Malena.

Får mannen aldrig reda på att du fejkat dina orgasmer kommer han även i fortsättningen tro att han är en kung mellan ­lakanen.

– Du lämnar efter dig en väldigt dålig älskare. Jag tycker att det är en solidaritetshandling mot andra kvinnor att inte fejka. Då tror männen att det är så kvinnor fungerar.

Även killar låtsas

När författaren Susanna Alakoski och pr-konsulten Amanda Mogensen skulle börja skriva boken ”Fejkad orgasm” visste de inte om det fanns tillräckligt med material för att fylla sidorna, men de blev överraskade.

– Vi fick in många olika berättelser, från kvinnor och män i olika åldrar. Det framkom att man låtsades få orgasm av många olika skäl. En del var trötta och ville få det överstökat medan andra ville ha makt över situationen. Många kvinnor ville även upprätthålla bilden av mannen som hingst i sängen, ­säger Susanna Alakoski.

Något som förvånade författarna var att det inte bara var kvinnor som överdrev sin njutning.

– I flera fall var det killarna som spelade lite kåtare än vad de egentligen var. Oftast berodde det på prestationskrav.

Malena Ivarsson tycker att den internationella orgasmdagen borde uppmärksammas mer.

– Jag tycker det är ett trevligt initiativ, vi borde ha den fler gånger om året och ­fira den. Orgasmer är nyttiga för hälsan.

Publisert: