Uppslukad av ett sjalbarnsforum

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-02-16

Terri Herrera Eriksson upptäcker ett nytt fenomen

Det sägs att man lär sig något nytt varje dag. Idag stämmer det verkligen in på mitt liv. För idag har jag upptäckt en ny, stor och spännande undergroundrörelse jag inte visste fanns: bärsjalsmaffian.

Det började med att jag och maken lånade en ringsjal av en kompis. Eftersom vi inte fick den att sitta riktigt bra började jag leta på nätet efter några vettiga råd. Inte för att jag trodde det skulle finnas så mycket, men ändå. Vilken grov felbedömning!

Det finns ett oräkneligt antal sajter som enbart handlar om att bära barn. Inte sällan drar man enorma slutsatser av att använda bärsjal. Bland annat hävdas det att burna barn får mer harmoniska föräldrar, bättre hälsa, lagom mycket stimulans och till och med lär sig mer. Hyrestanten, som är forskare, ifrågasatte inte helt oväntat de vetenskapliga beläggen bakom påståendena och tyckte att man möjligtvis kan drista sig till att säga att ”Burna barn blir mer burna”.

Själv blev jag helt uppslukad av ett sjalbarnsforum. En tråd handlar enbart om accessoarer (3500 inlägg i stil med ”det är bra med benvärmare till barn som sitter i bärsjal”). En annan har namnet ”Vem var det jag såg?”. Där finns i skrivande stund 5486 (femtusenfyrahundraåttiosex!) inlägg som ”Vem var det jag såg utanför Ica Maxi i Norrköping förra söndagen? Du hade en turkos sjal som såg hemsydd ut. Själv hade jag min Ella i en randig Patapum.”

Alltså. Jag tycker att det är väldigt praktiskt att ha Iker i bärsele och testar gärna ringsjalen vi har lånat. Jag har full respekt för att man älskar sitt barn och att man uppskattar en bra bäranordning till sin knodd – det är alltid lyxigt att ha händerna fria. Men visst finns det något i detta som gränsar till besatthet? Hur kan en bärsjal bli så viktig att man stämmer träff över nätet för att ses I.R.L och snacka om fördelarna med en Looma Ergo i jämförelse med en Mei Tai? Eller att man sitter på kvällarna och delar erfarenheter över nätet om favoritknutar, färgsättningar och sybeskrivningar? (sybeskrivningar: 18564 inlägg) Antingen är bärsjalsmaffian helgalen eller så har jag missat någon religiös aspekt i bärandets tjusning.

Men det är väl för att jag inte har gått den bärsjalskurs som gick av stapeln i januari, där man kunde lära sig allt från knytningar till bärandets fördelar. Jag får nog hålla mig till min otrendiga Babybjörn. Fast även där finns entusiaster, såg jag just. Det finns pigga diskussionsforum för de som vill älta bärstol vs bärsele. Gahhh! Ni är knäppa allihopa!!!

Terri sätter plus

Läs mer

Terri Herrera Eriksson

Följ ämnen i artikeln