När slutar 3-åringen att stamma?

RELATIONER

Nanny AnneLie Arrefelt svarar på dina frågor om barn och uppfostran

Foto: Ta hjälp Det kan vara tillfälligt men är dotterns stamning bestående finns taltekniker att ta till.

Jag har en tjej som är snart 3,5 år och som stammar. Jag har förstått att det är något som är helt naturligt en period men jag bara undrar hur länge det ska hålla i sig innan det vänder och blir bättre? Just nu stammar hon jättemycket och då försöker vi lugna ner henne lite och be henne ta det igen och då kan det gå lite bättre. Men jag är lite orolig att det ska bli bestående.

/Jenny

Nanny AnneLie: Man vet fortfarande inte varför vissa barn stammar. I språkutvecklingen kan finnas korta tillfälliga perioder med stamning hos vissa. Språket finns och massor att säga men orden fastnar. Kommer det att bli bestående, finns det inte något ni kan göra för att hindra detta. Däremot kan barnet själv få hjälp med vissa tekniker så att stamningen nästan inte märks till tonåren. Detta är ju för tidigt att tala om nu. Ta kontakt med en talpedagog som kan tipsa om bemötande, sångövningar, andningspauser, som är till nytta. Ha tålamod och lyssna när hon pratar. Men be henne även vänta lite när ni inte har tid. Återkom alltid till henne och fråga vad det var hon ville berätta. Detta gör att hon känner att tid finns för henne.

Min tonårsflicka är alltid ensam

Min flicka, 13 år, har just kommit in i puberteten. Tidigare var hon en stark och självsäker tjej med många kamrater. Den senaste tiden har hon bara velat vara hemma och avskärmar sig från sina gamla kompisar. Jag har diskuterat saken med henne och undrat om det har hänt något. Men får till svar att hon träffar dem i skolan och det får räcka. Hon trivs jättebra i skolan och allt fungerar bra. Men hon är ensambarn som får mycket tid och uppmärksamhet av oss. Hon är väldigt nöjd att vara ensam på helgerna säger hon och ändå har jag märkt att hon gärna skulle vilja vara med någon kompis men helt plötsligt inte riktigt vågar. Finns det knep att hjälpa henne ut i det sociala livet igen?

/Fundersam mamma

Sonen dreglar väldigt mycket

Vår bebis, 3 månader, dreglar oerhört mycket och vill hela tiden stoppa händerna i munnen. Han gillar napp och vi försöker få honom att ta napp istället för händerna, men samtidigt vill man ju kanske inte att han ska ha napp hela tiden. Tacksam för svar

Skriv till mig!

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM