Tonårstjejer blir extramammor

RELATIONER

Tonårstjejer från arbetarklassen försöker fostra pojkvännen - och hinner inte med skolan.

De som vill slippa vara extramamma skaffar en kille bara för sex.

Det visar en ny avhandling om tjejer och sexualitet.

Flickor som växer upp i arbetarklassen gör ofta tidig sexdebut. Kompisar, kläder och smink är viktigt. Att ha pojkvän anses som självklart och tjejerna lägger mycket tid på att uppfostra sina killar.

- De vill lära dem att inte dricka för mycket alkohol, duscha ordentligt, ha rena strumpor och göra sina läxor, säger Inger Berggren, doktor i pedagogik och chef för ungdomsmottagningen i Västra Frölunda i Göteborg.

En seviceinstitution

Hon har intervjuat 13-åriga och 16-åriga flickor från arbetarklassen. De äldre tjejerna låter ofta som dubbelarbetande trebarnsmammor.

- De beskriver sig själva som en serviceinstitution där de försöker skapa ett ordentligt kärleksförhållande. Och killen låter sig underordnas.

Inger Berggren menar att förhållandet tar så mycket energi att tjejerna hamnar efter i skolan. De väljer ofta praktiska linjer på gymnasiet och det blir svårt att bryta sig loss från sin egen klass.

Men "mammarollen" är knappast självvald.

- De klagar på att de känner sig som reservmorsor och menar att det ställer till problem med den sexuella lusten.

Vissa tycker att förhållandet är värt uppoffringen. De som inte tycker det skaffar sig en kille som de har sex med för njutnings skull, något som har hög status.

Ser sex som ett måste

Många av flickorna har sin första sexuella relation i 14-årsåldern. Men i början är sex mer ett måste än en njutning.

- Många känner att de bör ha sex för att alla andra har det. Det är först när de har ett ordentligt förhållande som de kan säga nej till sex.

Anna-Maria Wiklund