Relationer

”Låt era barn bli egna individer”

RELATIONER

I dag sänds dokumentären om de identiskt klädda fyrlingarna. Experten: ”De kan få problem senare i livet”

I dag sänds dokumentären om Englands enda identiska fyrlingar – Ellie, Georgie, Jessica och Holly Carles.

Sockersöta fyrlingflickor som kläs i exakt likadana kläder.
Inte ens deras egna föräldrar kan skilja dem åt.
Harmlöst och rart – eller hämmande?
– Det finns en risk att de blir för bundna vid varandra, säger professor Siv Fischbein.

I dag sänds dokumentären om Englands enda identiska fyrlingar – Ellie, Georgie, Jessica och Holly Carles.

Det är omöjligt att skilja dem åt. Även för ett tränat öga. Till och med deras föräldrar, pappa Jose och mamma Jolie, tar ibland fel på sina barn.
Det är inte så konstigt, med tanke på att de valt att klä de fyra flickorna exakt likadant från topp till tå. Rosa är favoritfärgen.
 

Maten måste läggas upp exakt lika

Men det slutar inte där.

Till och med maten måste läggas upp exakt på samma sätt, för att flickorna ska bli nöjda. Flickorna är unika, inte bara för att de enäggsfyrlingar, de har dessutom fötts på naturlig väg, utan fertilitetsbehandling, vilket är extremt sällsynt.
När det stod klart att Jolie skulle få inte bara ett, utan fyra barn, blev hon överlycklig. Men chansen att alla skulle överleva bedömdes som mycket liten och läkarna rekommenderade därför föräldrarna att ta bort två av fostren för att öka möjligheterna att föda två friska barn.
– Men vi ville inte spela Gud utan valde att låta graviditeten fortgå, berättar mamma Jolie i programmet.
Mot alla odds överlevde alla fyra och samtliga utvecklas helt normalt för sin ålder. Tittarna får följa tiden från graviditet till flickorna ska fylla fem. Familjens hus är överbelamrat med identiskt lika byxor, tröjor, klänningar och skor, en enda garderob i fyra uppsättningar.
I Sverige föds i genomsnitt 300 par enäggstvillingar om året. Många väljer att klä sina tvillingar likadant, åtminstone i början.

”Plocka fram barnets unika personlighet”

Siv Fischbein, som är professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet, menar att det är viktigt att tvillingar, trillingar eller fyrlingar redan från början inte klumpas ihop till en utan att föräldrarna tvärtom vinnlägger sig om att plocka fram var och ens unika personlighet.
– Det är inte ovanligt att tvillingar fortsätter leva ihop resten av livet om de inte ges tillfälle att utveckla sina personligheter.
Ett synligt bevis på att det handlar om fyra olika individer är att de får olika kläder.
– Jag tror det är extremt viktigt att särskilja dem tidigt i livet. Risken är annars stor, att när de kommer upp i tonåren och ska utveckla en egen identitet, får det besvärligt om de är alltför bundna till varandra, säger Siv Fischbein.
– Det kan också bli svårt att skaffa sig en partner om de inte är riktigt klara över vem de är och inte kan särskilja sig från syskonen.
 

”Föräldrarna vill bli uppmärksammade”

Föräldrarnas förklaring till varför de valt att klä sina tre döttrar identiskt lika är att "det är vad flickorna själva vill".
Men Siv Fischbein har en annan förklaring.
– Människor har ett behov av att bli uppmärksammade och här har mamman och pappan något alldeles speciellt att visa upp och det är barnen.
I dokumentären får vi slutligen se när flickorna firar sin femårsdag och har fått välja sina egna kläder. Alla har valt olika klänningar.
På frågan varför de inte valt samma kläder svarar en av fyrlingarna:
– Därför att vi tycker om att vara olika.
Fotnot: "Identiska fyrlingar" sänds den 7/6 på Kanal 5 kl 20.00.

Katarina Arnstad Elmblad

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer