Stressad? Så vågar du säga NEJ!

RELATIONER

Aftonbladet lär dig knepen som gör dig till en sund nej-sägare

Nej - det lilla ordet kan göra skillnaden mellan stress och välmående.

Med Aftonbladets Nej-skola blir du en sund och glad nejsägare.

Foto: Störande arbetskamrater kan vara riktigt påfrestande.

- Det är aldrig för sent att lära sig säga nej. Och det ska vara nej, inte nja eller kanske, säger Nina Jansdotter som är beteendevetare och konsult inom stresshantering och har skrivit en bok om konsten att säga nej.

Varför är det så svårt att säga nej?

- Det finns många orsaker. Vi vill bli bekräftade, är rädda för vad andra ska tycka eller så har vi inga direkta mål i livet. Ibland handlar det om att behålla kontrollen, säger Nina Jansdotter.

Rädsla för att inte kunna försörja sig är också vanlig, särskilt nu när arbetsmarknaden är osäker. Därför är det många som inte vågar säga nej till fler uppgifter på jobbet trots att de är överhopade med jobb.

Ändå är kraven som ställs på oss för det mesta självpåtagna.

- De allra flesta förstår om man säger nej och tydligt förklarar att man inte har möjlighet att göra det de ber om just nu. Det är inte nu eller aldrig, det kommer fler tillfällen.

Det här låter kanske egoistiskt och snålt men det är precis tvärtom. Vi måste först ge oss själva utrymme att leva innan vi kan ge något till andra. Ett första steg på vägen är att tänka efter vem man är och försöka se vad man vill med livet. Då är det lättare att prioritera.

- Mitt bästa tips till alla som vill börja lära sig säga nej är att be om mer tid när någon ber om något. Då kan du fundera på vad du egentligen vill, göra ett medvetet val och sedan klart och tydligt ge besked, säger Nina Jansdotter.

1. Din kollega stör dig när du är som mest stressad

Arbetskamraten kommer in för att berätta om senastemisslyckandet med pojkvännen. Du har höt det örut och är mitt uppe i en knepig rapport som du ska skriva. Vad gör du?

2. Tackar du nej - eller ändrar du dig?

Du har tackat nej till att hänga med på teater med bästa kompisen som självklart blir besviken. Hur hanterar du det?

3. Tjänstebil och mer i lön - om du jobbar mer

Chefen erbjuder dig en bättre tjänst på jobbet. Det ger mer lön och tjänstebil men gör att du måste vara hemifrån 100 dagar per år - du som har små barn. Hur gör du?

4. Sonen vill ha ny dator - men ni har inte råd

Tonårssonen vill ha en ny, dyr dator men hushållskassan är redan ansträngd till bristningsgränsen. Köper du en ny dator ändå?

5. Dejten blev katastrof - säger du ja nästa gång?

Du är singel och din väninna Mia ringer och bjuder dig på en blinddate med sin "jättetrevlige, och snygge" kusin Per. Träffen blir katastrof, tycker du, men ändå ringer väninnan och säger att Per vill träffa dig igen - han tyckte daten var jättelyckad. Hur gör du?

6. Tjatar du dig till ett ja?

Du vill ha hjälp med körlektioner och frågar en vän. En stund in i samtalet förstår du att vännen inte vill för hon har inte tid. Du är bra på att övertala - hur gör du?

7. Hur säger du nej?

Hur gör du när du svarar nej?

8. Lennart kommer - tackar du ja?

Du och din man blir inbjudna att fira påsk med bästa vännerna och deras kompisar. Till festen ska också Lennart komma som du inte tål. Han blir alltid full och odräglig och gör livet surt för omgivningen. Tackar du ja till festen?

Facit - kolla om du kan säga nej!

Vi gjorde reportaget:

Anna Björe