Nu blir skyltdockorna på Debenhamns kurvigare

avHelena Utter

RELATIONER

London testar större skyltdockor – men i Sverige gäller fortfarande pinnsmalt

Skyltdockorna har lagt på sig.

På varuhuset Debenhams i London skyltas det nu med storlek 42.

Men de kraftigare dockorna är bara ett test.

Foto: Colorbox
Nu finns skyltdockor på Debenhamns i London i storlek 42. I Sverige har Åhléns dockor i storlek 38-40 eller mindre. Obs arkivbild.

Varuhuskedjan Debenhams har som standard skyltdockor som motsvarar storlek 36. Detta trots att att majoriteten av deras kvinnliga kunder drar storlek 40 eller 42. Men nu blir det – kanske – ändring.

De två vanligaste storlekarna står tillsammans för 42 procent av omsättningen, rapporterar Daily Mail. Och därför ska de också visas upp. På försök har butiken vid Oxford Street i London börjat skylta med dockor med lite rundare kvinnliga former som behöver storlek 42. Nu inväntar man kundernas reaktioner.

– Vi är stolta över att vårt stora och varierade utbud som riktar sig till kvinnor i alla åldrar, figurer och storlekar. Nu vill vi att det ska återspegla i våra skyltfönster. Om det är populärt hos kunderna skulle vi gärna göra detta på bred front, säger Mark Stevens, talesperson för varuhuset till Daily Mail.

I Sverige har de senaste decenniernas riktigt pinniga skyltdockor tidvis fått kritik och flera försök har gjorts med kraftigare varianter.

Varuhuskedjan Åhléns testade för sju år sedan att visa kläder i storlek 38-40 på sitt cityvaruhus i Stockholm.

– Sedan dess har vi hunnit uppdatera de flesta av våra varuhus till den nivån, säger Tina Rellos, säljmiljöchef på Åhléns.

Dock menar hon att just cityvaruhuset behöver ha även de mindre dockorna.

– Där har vi fler varumärken och en bredare målgrupp. Därför har vi även ett fåtal dockor ner i storlek 36 så att vi ibland ska kunna anpassa oss beroende på de plagg vi vill visa, säger Tina Rellos.