”Skippa saltet – föd en dotter”

avWilliam Svärd

RELATIONER

Vad du äter påverkar
könet på ditt barn

Vill du ha en dotter?

Skippa salt, potatis och bacon.

Ät istället yoghurt, bönor och ost.

Det visar en ny studie.

De flesta föräldrar låter slumpen avgöra om det blir en gosse eller tös. Men för den som föredrar att ha kontroll och helst önskar sig en dotter finns det några handfasta tips som har visat sig ha enastående stor effekt.

Tricket är att äta rätt och tajma sexet, enligt en studie från universitetet i Maastricht i Holland som refereras i Daily Mail.

Undvik oliver

För att få en dotter ska mamman undvika mat som innehåller mycket natrium och kalium. Det är till exempel potatis, bröd, ansjovis, oliver, bacon, salami, räkor, ädelost och bakverk.

Istället ska hon äta mer mat med kalcium och magnesium. Det är till exempel yoghurt, hårdost, rabarber, spenat, tofu, broccoli, havregryn, apelsiner, bönor samt cashew- och paranötter.

Enligt forskarna har det ingen betydelse vad pappan äter.

För bästa resultat ska de blivande föräldrarna också ha sex regelbundet, dock inte precis före eller efter ägglossning.

80 procents effekt

I undersökningen ingick 172 västeuropeiska kvinnor mellan 23 och 42 år. Alla hade tidigare fött pojkar och ville nu ha flickor. De flesta klarade visserligen inte av de hårda kost- och sexråden och blott 21 kvinnor höll ut till slutet. Men av dem födde 16 döttrar – vilket alltså är smått ofattbara 80 procent.

– När båda metoderna används korrekt är det en avsevärd framgångssiffra, säger en av forskarna till Daily Mail.

Det är första gången den här typen av experiment utförs på människor. Liknande försök på maskar, grisar och råttor har tidigare gett snarlika resultat.