Hon hånas – för fyra barn med fyra pappor

avHelena Utter

RELATIONER

Ulrika Jonsson ifrågasätter varför män med många sexpartners betraktas som hingstar

Ulrika Jonsson, 42, har hånats för att ha fyra barn med fyra olika pappor.

Men varför ser samhället män med många sexpartners som hingstar – medan kvinnor betraktas som slinkor?

– Rod Stewart har sju barn med fem kvinnor, blir han nånsin kritiserad för det? skriver tv-profilen i den brittiska tidningen Daily Mail idag.

Foto: MATT CROSSICK
Ulrika Jonsson med sina tre äldsta barn, från vänster: Bo, Cameron och Martha.

Svenska Ulrika Jonsson blev känd och omåttligt populär i Storbritannien som programledare för bland annat Gladiatorerna, Good Morning Britain och Eurovision Song Contest som 1998 hölls i Birmingham.

Men lika mycket uppmärksamhet har Ulrika Jonsson, som bor i Storbritannien sedan 12 års ålder, fått för sina kärleksaffärer.

Idag har hon fyra barn – med fyra olika pappor.

Sliter för ett kärleksfullt hem

Och redan när det visade sig att hon väntade fjärde barnet för tre år sedan, började de spydiga kommentarerna. Ulrika Jonsson beskriver hur de bara rann av henne, som vatten på en gås.

– Men idag, många grymma skämt och gliringar senare, frågar jag mig varför min familjesituation gett upphov till så mycket sarkasm. Trots allt finns det många män som skaffar barn med flera olika kvinnor, och anses vara kärleksfulla fäder. Jag sliter för att ge mina avkommor ett stabilt och kärleksfullt hem – och blir baktalad, skriver Ulrika Jonsson idag i en artikel i tidningen Daily Mail.

"Ytterst orättvist och sexistiskt"

Som jämförelse nämner hon Rod Stewart och Clint Eastwood, som har vardera sju barn med fem olika kvinnor, och komikern Eddie Murphy, som har åtta barn med fyra olika kvinnor.

De nämns aldrig i samma nedsättande ordalag som använts om Ulrika Jonsson.

– Feministen i mig kan inte förstå varför. Det är ytterst orättvist och ärligt talat sexistiskt. Varför väntas män så sin vildhavre – men inte stanna kvar och ta hand om sin avkomma? Och varför förväntas alltid kvinnan ta det fulla ansvaret när ett förhållande havererar? skriver Ulrika Jonsson.

Lämnad tidigt

Hon skriver också att det aldrig var hennes plan att få barn med flera olika män.

– Jag har alltid drömt om att ha många barn – i en lycklig kärnfamilj. Men ett grymt öde – ibland kombinerat med för mycket tillit och entusiasm – har skapat situationen som jag nu befinner mig i.

När Ulrika Jonssons andra barn, dottern Bo, föddes med ett hjärtfel, blev hon lämnad av Bos pappa, bara veckor efter förlossningen.

Alla barnen bor hos Ulrika

Hon sörjer att dottern fortfarande inte har någon relation till sin pappa – men gläds åt att hennes tre andra barn har kärleksfulla och närvarande pappor.

Alla fyra barnen bor dock med Ulrika Jonsson och hennes nuvarande make Brian, pappa till Malcolm och styvpappa till de tre äldre syskonen.

– Spara er ilska mot kvinnor som älskar och tar hand om sina barn – och rikta den istället mot män de män som nöjer sig med att vara pappa en gång i månaden.

ARTIKELN HANDLAR OM