”Hon gör inte karriär för sin egen skull”

RELATIONER

Hon står upp för vad hon tycker.

Och gör inte karriär bara för sin egen skull.

Det är vad som krävs av Årets bråkigaste kvinna.

– Åsa Domeij är en kunnig och erfaren bråkare som skaffat sig en ny plattform för att driva de gröna frågorna, säger Åsa Mattsson, senior editor på Passion for Business.

När tidningen för tre år sedan började göra bråkigaste-listan var det som ett komplement till Veckans Affärers lista över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.

”Något positivt”

– Vi ville vara en uppstudsig och lite vassare lillasyster. Vi tror inte att jämställdhet är något som ordnar sig av sig själv, varken i samhället eller i arbetslivet, säger Åsa Mattsson.

Epitetet bråkig ska beskriva en person som törs stå upp för vad den tycker.

– Det är något väldigt positivt. Det ska vara kvinnor som är förändringsbenägna och inte bråkar för bråkandets skull. De ska vilja något med sitt arbete och inte bara göra karriär för sin egen skull, säger Åsa Mattsson.

Hög trovärdighet

Att det i år blev Åsa Domeij beror till en del på att miljöfrågan är högaktuell.

– Det som är så intressant med henne är att hon verkat bakom kulisserna och skaffat sig en ny plattform för att kunna driva hållbarhetsfrågorna. Och hon har hög trovärdighet, säger Åsa Mattsson.

Vad tycker folk om att kallas bråkiga?

– Första året mötte vi lite misstänksamhet från kvinnor i näringslivet. De var kanske lite rädda att uppfattas som obekväma. Men nu har det vänt, nu vill folk hamna på listan, säger Åsa Mattsson.