”Sluta julgnälla!”

RELATIONER

Åsa Erlandsons om julstressen

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Julmartyrskapet är en märklig form av lidande.

Om man pyntar med en stor suck och är ett vresigt vrak på julafton, vart har glädjen tagit vägen då?

Livet har många krav men nystrukna julgardiner i alla rum och hemkokt rödkål ingår faktiskt inte.

Ett år rycktes jag med själv av hur en Riktig Jul ska vara och gjorde min egen kål. Men den bestående känslan efteråt var inte smaken, utan ”varför lade jag ner tid på det här?”.

Egentligen är det ju så enkelt: Om du inte tycker att julstöket är kul, skit i det.

När man läser stresskonsultens råd undrar man om det verkligen är julen hon talar om – eller uppladdningen för ett krig: ”det är viktigt att alla har ett eget ansvarsområde”, ”ta kommandot över dina tankar”, ”fokusera på nuet”.

Kvinnor uppmanas skriva en massa lappar och lägga ut uppgifter på alla i familjen, och vips har man förvandlats från julgeneral till projektledare istället.

Vad är vinsten med det?

Man ska också hinna tända ljus och unna sig varma bad mitt i alltihopa.

Själv vet jag hur det slutar – att jag halvlöddrig springer naken genom vardagsrummet för att trösta någon som just blev skrämd av filmen ”Bamse i trollskogen”.

Själv blir jag bara stressad av alla stresskonsulter som ger råd om hur man undviker stress. Så här kommer min egna tips:

Släng alla tidningar med ordet ”sagojul” på framsidan.

Eller ta dem

för vad de är: inredningsporr.

Laga inte mat från grunden.

Visst finns en god tanke bakom, men till och med min mormor född 1912 föll till slut till föga och insåg att Änglamarks plastkorv med risgrynsgröt är godare.

Den som inte kan leva utan hemgjord sylta får kleta ihop en själv.

Låt affären slå in julklapparna.

Strunta i trenden med pimpade presenter, ingen kommer att minnas att du lade timmar på att vika en liten svan som toppade paketet. Pappret är till för att slitas av. Dessutom kommer svanen ändå att bli knögglig i tomtens säck.

Pruta ner.

Blir barnen ledsna om de inte får en riktig gran? Fine, köp en. Men sju sorters sill kommer de garanterat inte att gråta utan.

Köp julklappar i juli.

Så slipper du förbanna alla andra pjäxpannor som knuffas i affärerna den 23 december.

Givetvis är det inte acceptabelt att bara en åker till Systembolaget, köper gran och presenter. Så ta ändå stresskonsultens råd och dela upp det. Men strunta i resten.

Annars finns det bara två val: sluta julpynta, eller sluta julgnälla.

Åsa Erlandson