”Brösten är våra vapen”

avElina Bratt Lejring

Jenny Wenhammar i Femen: Folk ska bli arga

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDGREN
AKTIVISM BEHÖVS ”Hade inte de aktivisterna gått emot lagen för hundra år sedan hade jag inte haft rösträtt i dag”, säger Jenny Wenhammar.

Deras barbröstade aktioner har väckt stor uppmärksamhet, senast under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Femen använder sina egna kroppar som politiska vapen.

– Vi vägrar passa in i ­patriarkala strukturer, ­säger aktivisten Jenny Wenhammar.

Femen är nätverket som vill bekämpa trafficking, diktaturer och patriarkala strukturer.  De har gjort många typer av politiska aktioner, men mest uppmärksamhet har de fått när de har visat sina bara bröst.

– Våra bröst är våra enda vapen. Det är på dem vi skriver våra budskap. Vi gör som vi själva vill med våra kroppar och vägrar passa in i patriarkala strukturer, säger Jenny Wenhammar, grundare av

Femen Sverige.

Förväntar sig kritik

Aktionerna har stött på kritik, men det oroar inte Jenny Wenhammar.

– Skulle vi inte få kritik skulle det vara en misslyckad aktion. Vi provocerar medvetet och räknar med att folk ska bli arga.

Hon beskriver Femens aktioner som en form av street performance och tycker att metoden att skriva politiska slagord på sina egna kroppar har en stor politisk sprängkraft.

– På lång sikt är jag säker på att vi skrivit in oss i historien. Vi känner igen oss i suffragetterna som kämpade för kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet. Hade inte de gått emot ­lagen hade jag inte haft rösträtt i dag. Aktivism ­behövs i en demokrati.

Dömdes till böter

Senaste aktionen ägde rum i Almedalen förra veckan, då tre aktivister greps och fick betala böter. Jenny Wenhammar hann aldrig ta av sig tröjan helt.

– Lagen om förargelseväckande beteende är väldigt luddig. Under Nordiskt forum i Malmö i juni gick jag naken på gatorna utan att bli arresterad, men i Almedalen fick de andra böta för att de är kvinnor. Om män ­hade gjort samma sak hade de bara fått böta för brottet mot avspärrningen, inte för förargelseväckande beteende. Vi är olika inför lagen.

Vad som blir nästa aktion går enligt Jenny Wenhammar inte att svara på.

– Vi planerar inte i förväg utan gör våra aktioner beroende på vad som är aktuellt i media. Men en del frågor följer vi hela tiden och det finns vissa som vet att vi inte tycker om dem. Så fort de gör något så dyker vi upp där.

Rörelsen startade i Ukraina

Femen är ett feministiskt nätverk som bildades i Ukraina 2008. Det arrangerar demonstrationer och aktioner och har som mål att bekämpa människohandel, diktaturer och teokratier.

Sedan 2012 har Femen anordnat ungefär sex aktioner i Sverige, den senaste vid Fredrik Reinfeldts tal i ­Almedalen i år.

2X Andra avklädda protester

 Bara bröst

2007 blev två kvinnor avvisade från Fyrishovsbadet i Uppsala för att de badade topless. Efter det bildades nätverket Bara bröst.

Händelsen ­anmäldes till Jämställdhetsombudsmannen som avskrev anmälan. ­Efter flera aktioner runt om i landet är det nu tillåtet att bada topless på flera badhus.

Nakenchock i ­Lidköping

Förra sommaren ställde sig två kvinnor med bara överkroppar mitt i en rondell i Lidköping. I händerna hade de skyltar med texter om att kroppen inte måste vara sexuellt laddad. Manifestationen var ett konstprojekt för att avdramatisera den nakna kroppen. Aktionen väckte stor uppmärksamhet och polisen krävde att kvinnorna skulle klä på sig.

Så säger lagen

Det är inte olagligt att visa brösten i Sverige. Men den som visar sig naken eller halvnaken på en offentlig plats kan bli anmäld för förargelseväckande beteende eller sexuellt ofredande. Om man blir dömd beror på om rätten be­dömer att avsikten med att visa sig naken var att väcka obehag.

ARTIKELN HANDLAR OM