Välnärda kvinnor föder söner

avTobias Österberg

RELATIONER

En kvinna som drömmer om en son ska absolut inte slarva med frukosten. Men om en dotter hägrar kan antalet kalorier med fördel vara lägre.

Mammans matvanor påverkar vilket kön barnet får.

– Vår forskning kan förklara hur det kommer sig att andelen pojkar långsamt sjunker i utvecklade länder där många unga kvinnor väljer att stå på lågkaloridieter, säger forskningsledaren Fiona Mathews vid brittiska University of Exeter.

Det är inte helt sant att det bara är mannen och hans spermier som avgör vilket kön barnet får. När tiderna är dåliga och svälten står för dörren föder välnärda kvinnor betydligt fler söner än vad undernärda kvinnor gör, har tidigare studier från bland annat Etiopien visat.

Smartare

Det kan låta märkligt, men sannolikt bottnar sambandet i att det är mer energikrävande att föda fram en son än en dotter. När modern själv är i dåligt skick är det följaktligen smartare att satsa på döttrar eftersom avkomman annars riskerar att komma till världen med små chanser att överleva.

Sambandet ser likadant ut hos exempelvis hästar, kor och kronhjortar.

I Fiona Mathews studie ingick 740 brittiska kvinnor som var gravida för första gången och som inte kände till könet på sitt väntade barn. Kvinnorna fick lämna detaljerade uppgifter om vad de hade ätit strax före och tidigt i sin graviditet, sedan undersökte forskarna om det fanns någon samband. Resultaten blev slående, skriver de i vetenskapstidskriften Proceedings of the Royal Society, Biological Sciences:

I gruppen som hade det högsta energiintaget föddes 56 procent söner, jämfört med 45 procent i gruppen med lägst energiintag.

Frukost

Kvinnorna som fick söner fick inte bara i sig mer kalorier utan också mer näring, som kalcium, kalium och vitaminerna C, E och B12. De åt också frukost, vilket få gjorde i lågenergigruppen. Forskarna påpekar att överhoppad frukost försätter kroppen i svältberedskap. Då måste den tillverka socker, glukos, själv i stället för att ta det som finns i blodet efter en måltid.

I Sverige föds cirka 106 pojkar på 100 flickor varje år. Så har det varit åtminstone de senaste 40 åren, men flera industriländer som Storbritannien och USA visar en liten men stadig nedgång i andelen pojkfödslar. Vissa forskare har skyllt på kemikalier eller någonting annat i miljön, men Fiona Mathews tror att det beror på bantningshysteri.

– Var fjärde amerikansk kvinna hoppar över frukosten, säger hon och tillägger att fetmaepidemin beror på att folk rör på sig för lite, inte att de äter för mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM