”Nollning är trams med trams uppå”

avMalin Wollin

Malin Wollin om skolstarts-fenomenet: Det är som möhippor fast värre

Malin Wollin skriver krönikor och bloggar på Aftonbladet.

Vad är roligare än att börja ny skola? Nyhetens behag, förhoppningarna, pirret i magen. Det spelar ingen roll om det är första klass eller högskoleutbildning i en ny stad. Samma känslor, samma magi.

Varför måste då allt detta förstöras av patetisk nollning? Nollning är som möhippor fast värre. Det ska vara pinsamt, förnedrande och jätteroligt. Jätte, jätteroligt. Not.

Folk ska bli fulla som ägg. Folk ska vara nakna, göra bort sig och skämma ut sig. Kleta in sig i livsmedel med ögonbindel. Allt för att det är så himla roligt. Och så får man vänner för livet på detta viset.

Jag begriper det inte. Men så är jag inte så himla kul heller. Jag gillar inte crazy och galet.

Höggravid i vanlig ordning

När jag började min högskoleutbildning var jag i vanlig ordning höggravid och satt med på gräset en stund. Det pratades och dracks lite öl eller cider. Folk trevade. Var kommer du ifrån? Hur gammal är du? Man spanade, försökte hitta potentiella vänner och bänkkamrater.

Men så kom Joachim förbi med bilen och vi åkte till Coop för att veckohandla.

Så jag vet inte vad som hände senare på kvällen. Och lika glad är jag för det. Jag fick vänner ändå. Jag var en del av gemenskapen. Trots att jag var på smällen, hade kille och handlade på Coop när de andra söp. Trots att jag inte deltog i nollningen. Jag har aldrig ens varit på en sittning. Inte festat. Inte suttit bakfull på tentor. Men inte blev jag utmobbad för det.

Och; inte för att jag någonsin lär bli gift. Men jag betackar mig för att bli utklädd och springa runt full på stan och visa för alla varför de ska vara glada att de inte gifte sig med mig.

Nollning, liksom möhippor är trams med trams uppå.

ARTIKELN HANDLAR OM