Relationer

Ammande mödrar stoppas på Facebook

Av: 

Tobias Österberg

Johan Arkert

RELATIONER

"Foton som visar ett fullt exponerat bröst bryter mot reglerna"

En protestgrupp med över 90 000 medlemmar har bildats på Facebook.
En protestgrupp med över 90 000 medlemmar har bildats på Facebook.

Communitysajten Facebook anser att bilder på ammande mödrar med exponerade bröst är obscena.

Flera mammor har hotats med uteslutning från sidan.

Nu har en protestgrupp med över 90 000 medlemmar bildats – på just Facebook.

Den sociala internetsajten Facebook har fått kritik i USA för att ha plockat bort bilder på ammande mammor som visar för mycket av brösten.

Nästan 100 000 användare har protesterat genom att ansluta sig till en protestsida – på just Facebook.

"På vilket sätt är amning oanständigt?"

De som startat protestsidan skriver att medlemmar fått amningsbilder bortplockade och hotats med uteslutning om de lägger ut dem igen. ”Vi undrar, på vilket sätt är amning oanständigt? I synnerhet i jämförelse med många andra bilder över hela Facebook som verkligen är oanständiga”, skriver de.

Facebook, som har över 120 miljoner medlemmar, säger att det inte är förbjudet att lägga ut amningsbilder, men att företaget har en policy gällande hur mycket av kvinnobröstet som kan visas, liknande den som amerikanska medier använder.

"Naturligt och vackert"

”Vi håller med om att amning är naturligt och vackert och vi är mycket glada att det är så viktigt för en del kvinnor att dela denna erfarenhet med andra på Facebook. Vi ingriper inte mot den stora majoriteten amningsbilder, eftersom de följer sajtens användarvillkor. Men foton som visar ett fullt exponerat bröst bryter mot reglerna och kan tas bort”, säger Facebooks talesman Barry Schnitt i ett uttalande.

Facebook har inte bara utsatts för virtuella protester. Ammande mödrar har också protesterat i verkliga livet utanför Facebooks högkvarter i Palo Alto, Kalifornien.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer