”Vi skilde oss & blev bästisar”

avSara Milstead

RELATIONER

Ex-paret Bagge tipsar: Så får ni en bra skilsmässa utan gräl

Foto: Lotte Fernvall
Inga skilda vägar När Anders och Laila Bagge skilde sig var de helt inställda på att fortsätta umgås. "Det var liksom inget som tog slut", säger Anders.

Tänk dig att fira midsommar med ditt ex och dennes nya familj.

Låter det otroligt?

Det är vad Anders och Laila Bagge gör – varje år.

– Jag skulle inte känna mig attraherad av Laila ens om hon ålade naken längs väggarna, säger Anders och skrattar.

På fredag är det ”Idol”-final och sista gången vid jurybordet.

De reser ihop, talar med varandra fem gånger om dagen och sitter båda i Idol-juryn. Anders och Laila var gifta i sju år innan de skilde sig 2001. I dag är de bästa vänner.

Det låter som en drömrelation, helt enkelt för bra för att vara sann. Men för paret Bagge var separationen precis så enkel. De slutade attraheras av varandra, men inte att hålla av varandra. Och bråk om pengar eller småsaker fick aldrig hota deras vänskap.

Laila tog initiativet

Anders berättar att det var Laila som för första gången uttalade orden om att deras förhållande nog var slut.

– Jag var för feg för att ta initiativet, säger han.

– Jag orkade inte samla på mig styrkan, fast att jag hade pratat med vänner flera gånger om att ta tag i det. Men sedan blev det aldrig så. Jag tänkte: ”Jag tar det nästa gång jag kommer hem”. Egentligen var det nog slut redan innan, Laila bodde ju i USA och vi hade knappt setts på nio månader. När Laila sa att hon tyckte att vi skulle skilja oss sa jag bara: ”Ja, det låter som en bra idé”.

Trots det blev det tårar och tandagnissel.

– Vi grät i veckor och tänkte: ”Kan vi vara vänner?”

”Vi accepterade våra olikheter”

Själva bodelningen gick smidigt. De delade så rättvist som möjligt upp företagen och tillgångarna (bland annat huset på Djursholm på 900 kvadratmeter).

– Varken Anders eller jag tycker om att jiddra om sådana tråkigheter som pengar. Det var mycket viktigare för oss båda att vi skulle ha en bra relation, säger Laila.

De lyckades också hålla undan personangrepp och skuldbeläggande, sådant som annars hör brytningar till.

– Det fanns egentligen ingenting jag kunde hoppa på henne för, vi hade redan haft våra duster och rett ut dem, säger Anders och fortsätter:

– Vi hade accepterat varandras olikheter. Gör man inte det, utan försöker förändra den andre, är man illa ute.

I stället var de helt inställda på att kunna umgås i framtiden.

– Vi fortsatte att jobba ihop, det var liksom inget som tog slut, säger Anders.

– Laila var en av de första som träffade Petra, min nuvarande flickvän. Jag ville se att vi funkade ihop, och det gjorde vi!

Sexuella laddningen är helt borta

Det var viktigt för ”Baggarna” att nya kärlekar, som kom in i bilden, inte var svartsjuka. I dag åker familjerna ofta på resor tillsammans, vanligtvis jobbrelaterade.

– När Anders spelade in Céline Dion i USA var Petra och Andreas, min nye partner, med. Det blir så mycket lättare att jobba och semestra samtidigt, säger Laila.

En av orsakerna till att det inte finns någon avundsjuka är att den sexuella laddningen är helt borta, menar Anders.

– Jag hade inte blivit tänd på Laila om hon så solade 70 timmar och ålade mot väggarna. Jag blir bara attraherad av min partner. Jag är som en trogen svan på det sättet. Jag och Petra har det jättebra och hon är lika vacker varje dag!