Slå henne – eller bli en ”pussy”

avErik Nises

RELATIONER

Så ska danska dataspelet stoppa kvinnovåld

Få tjejen att gråta I datorspelet ”Hit the Bitch” gäller det att slå en kvinna tills hon ligger gråtande på golvet. Då får spelaren veta att denne är en idiot.

Du ska slå henne tills hon ligger på golvet och gråter.

Då får du reda på att du är en idiot.

Ett nytt våldsspel ska få unga killar att inte slå tjejer.

– Metoden är fel, säger våldsforskaren Niklas Långström.

En dansk antivåldsorganisation testar just nu en ny metod för att hindra unga killar att begå våld i sina relationer.

I datorspelet ”Hit the Bitch” får spelaren slå en kvinna medan två staplar visar hur många procent ”pussy” (mes) eller ”gangsta” (gangster) man är.

Ju mer du slår desto mindre ”pussy” och mer ”gangsta” blir du. Men när du slagit kvinnan så att hon ligger på golvet, och gangstastapeln är i topp, kommer överraskningen:

Du blir 100 procent idiot.

”Kan bli stimulerade”

Men att använda våldsspel för att stävja våld är kontroversiellt:

– Metoden är fel enligt den forskning som finns. Många kan i stället bli stimulerade av den interaktiva hemsidan och att tjejen ligger gråtande på golvet efteråt, säger Niklas Långström, ungdomspsykiater och chef för Centrum för våldsprevention vid Karolinska institutet.

– Att man kallas idiot blir ett mycket svagare intryck än allt det övriga,

Har låst sajten

Den danska organisationen Dialog mot våld har i tidigare intervjuer slagit kritiken ifrån sig, men har ändå låst spelets hemsida för besökare från andra länder.

– De som reagerat är främst personer utanför Danmark, de förstår ju inte meningen med spelet eftersom det är på danska. Det var ett fel vi gjorde, att sidan gick att nå från alla länder. Nu går den bara att nå från Danmark, säger Kirsten Hermansen till P3.