Pappa – brudens val

RELATIONER

Allt vanligare att låta sig ledas till altaret av far

Gå i bredd med sin livskamrat – eller låta sig föras till altaret av sin far?

Allt fler brudar väljer pappa.

– Dessa fantastiska, självständiga och välutbildade kvinnor, varför måste de ha pappa med sig? undrar kyrkoherde Yvonne Hallin.

Foto: Viasat
Amerikansk sedvänja Steve Martin och Kimberley Williams i "Brudens far".

”Brudar, sluta våpa er!” utropade prästen och författaren Annika Borg på debattsajten Newsmill i förra veckan. Hon har tröttnat på det allt vanligare önskemålet att brudens far ska leda bruden längs altargången för att överlämnas till sin blivande make.

– Det är en unken syn som är främmande för vårt sätt att tänka, säger Annika Borg till aftonbladet.se.

Yvonne Hallin, kyrkoherde i Djurö församling i Stockholms stift, orsakade rubriker när hon för två år sedan inte ville låta en pappa leda sin dotter till altaret.

– Det är en anglosaxisk tradition som bygger på idén att mannen ska fostra och ha ansvar för sin fru och att äktenskapet är en man till man-överenskommelse. Varför ska vi då ha den seden i detta jämlikhetens tidevarv? säger Yvonne Hallin.

Sida vid sida

Även om hon ogillar brudöverlämningen, nekar hon inte ett par som verkligen vill. Under sina 15 år som präst uppskattar hon att hon vigt fem par där bruden tågat in med sin pappa.

– Det hade varit fler om jag inte berättat för paren vad det betyder. För jag informerar alltid om vad traditionen står för. Då säger de flesta att de vill gå in tillsammans, säger Yvonne Hallin.

Förklaringen till att brudens far plötsligt klivit in i svenska altargångar brukar heta amerikanska filmer och tv-serier.

Exakt hur vanligt det är är oklart. I Stockholms stift finns en stark rekommendation från biskop Caroline Krook om att välja den svenska modellen. Men i praktiken avgör varje präst själv. Yvonne Hallin säger att på de fyra år hon arbetat på Djurö har uppskattningsvis 10 par – av över 200 – valt vigsel med brudöverlämning.

Brudens önskemål

Enligt Tina Gustafsson, bröllopskoordinator, är det fler än så. Under hennes sex, sju år i branschen har det stadigt ökat. Trots att allt fler präster på senare år avråder.

– Jag skulle säga närmare 40 procent av de par jag jobbar med – plus det jag hör av andra koordinatorer, säger Tina Gustafsson.

Hon säger att det alltid är kvinnan som önskar tåga in med pappa. En enda gång har hon varit med om att brudgummen sagt ifrån och bett att få gå vid sin blivande makas sida.

Annika Borg tycker att det stora fokus som hamnar på bruden är ytterligare ett skäl till att brudparet bör gå i bredd.

– Det blir en olycklig slagsida om bruden går in med pappa. Vigseln handlar om två personer – brudparet – som manifesterar sin kärlek. Dessutom kan man behöva hålla varann i handen, många är ju så nervösa, säger Annika Borg.

Vit som oskuld

Yvonne Hallin ser det trots allt inte som uteslutet att pappa-seden kommer sprida sig i de svenska kyrkorna. Symbolvärden kan förändras och försvinna. En gång i tiden betydde den vita brudklänningen oskuld – idag är det främst en djupt rotad tradition.

– Tiderna ändras och människorna ändrar sederna. Kyrkan har i alla tider varit tvungen att anpassa sig. Om 20 år kanske vi har glömt att brudöverlämnandet kommer från ett patriarkalt samhälle, säger hon.