Pappaledig utomlands!

RELATIONER

Olle följde med sin fru som praktiserade i Lusaka

1 av 3 | Foto: Att titta på vilda djur är spännande men utmattande. Elias tar en tupplur i pappa Olles famn.

Att vara pappaledig i Zambia tillhör inte vanligheterna. Olle Wängborg anklagades för att vara förhäxad.

Och häxan var ingen mindre än hustrun Anna.

I höstas åkte de båda tillsammans med sonen Elias till Zambias huvudstad Lusaka. Anna, som utbildar sig till barnmorska, gjorde en tre månader lång praktik på ett sjukhus medan Olle och Elias lärde känna Lusaka på promenader och utflykter.

Van vid argumentation

En dag besökte de en marknad i Lusaka. Van vid att argumentera för jämställdhet berättade Olle för en tillfällig bekantskap att han och Anna delade på föräldraledigheten. Detta blev för mycket för mannen, särskilt som Olle avslöjade att han gjorde det helt frivilligt.

- Då ropade han att jag måste vara förhäxad, säger Olle.

- Ingen man där skulle själv ta det beslutet. Vår uppdelning var inte normal.

Elias var lyckligt ovetandes om dramat. Till vardags hade han fullt upp med att leka med grannflickan Jeannie. Hennes pappa Moses jobbade som trädgårdsmästare i huset intill Wängborgs.

Elias ser likheter

- Oavsett bakgrund så lekte ju Jeannie och Elias på samma sätt. I sin lilla person såg Elias likheter och möjligheter, helt befriad från fördomar och förutfattade meningar, säger Olle.

I Sverige jobbar han som projektledare på RFSU i Stockholm. Han tycker att det är en självklarhet att föräldrarna delar på ansvaret.

- Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att använda tiden. Det är ju fantastiskt att få vara hemma med sitt barn, få en så nära relation och följa hans utveckling från dag till dag.

Före jul flyttade familjen tillbaka till Sverige, men minnena är fortfarande starka.

- Elias pratar mycket om Zambia, särskilt om alla djur han såg. Och så om Jeannie förstås.

Och hela äventyret gav mer-smak. Senare i år flyttar de tillbaka till Afrika, men den här gången till Tanzania i Sidas regi.

- Innan vi åkte till Zambia undrade vi hur det skulle fungera att resa med en liten kille, men det gick förvånansvärt enkelt faktiskt, säger Olle.

Anledningen till att familjen Törnroos hamnade på Fär-öarna är att Inna ursprungligen kommer därifrån. Nu jobbar hon på en färisk tidning medan Kristian är hemma med David. Kristian ser det som en självklarhet att han skulle vara pappaledig.

- David är en riktig skruvare, säger Kristian.

- Han skruvar på varenda knapp han kommer åt. Vi har varit tvungna att dra ur flera säkringar för att han inte ska ställa till med en olycka.

- Jag ville vara hemma länge med David. Inte minst för att koppla bort jobbet och få lite perspektiv. Och det tog sin tid att varva ner och komma in i Davids tempo.

David bestämmer

I vanliga fall arbetar Kristian som ekonomiansvarig på Scand Fibre, ett företag i logistikbranschen. Och trots att han nu är pappaledig har han kvar vissa arbetsuppgifter som han sköter på kvällstid.

- Det är faktiskt ganska skönt att ha något annat att göra också.

På dagarna är det dock David som bestämmer. De går till motsvarande öppna förskolan tre gånger i veckan. De promenerar mycket och utforskar omgivningarna. Och om de stöter på andra föräldralediga så är de uteslutande mammor som är hemma med sina barn. Det är väldigt ovanligt att papporna stannar hemma. Kristian berättar att det genom historien bara är tolv män som varit pappalediga på Färöarna.

Kort ledighet

- Som jag har förstått det skulle många män här vilja vara hemma med sina barn, men eftersom reglerna är som de är så går det inte. Man har bara tre, fyra månaders föräldraledighet och det är ju den tiden som barnet måste ammas.

Det är ungefär lika länge som familjen Törnroos bor på Färöarna. Lagom till sommaren flyttar de tillbaka till Sverige.

Olle med Elias i Zambia

Läs mer

Allt fler pappor stannar hemma med sina barn. Men många gör mer än så. De tar med sig barnen ut på ett riktigt äventyr medan mamman får chansen att jobba eller plugga.

Johan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM