Stor skillnad när kvinnor kallas till mammografi

RELATIONER

Tio års skillnad mellan Stockholm och Malmö

Malmö (TT)

Var du bor är avgörande för hur tidigt i livet och hur ofta du kallas till mammografi.

Flera landsting har svårt att leva upp ens till Socialstyrelsens rekommenderade miniminivå.

Efter 40-årsdagen borde det vara dags för mammografi, enligt Socialstyrelsen. Så fungerar det till exempel sedan många år i Kronobergs län och sedan i somras i Stockholm. Men kvinnor i Malmö kallas inte före 50.

Tanken med mammografi är att hitta bröstcancern medan den är i sin linda. Men då gäller det att undersöka tillräckligt ofta. Också här finns stora skillnader mellan olika delar av landet:

I delar av Skåne, bland annat Trelleborg, Kristianstad och Hässleholm, går det minst tre år mellan undersökningarna. I andra delar av samma län utförs de med två års mellanrum.

I Östergötland är intervallet mellan kontrollerna 26–32 månader.

I Dalarna är målet att följa Socialstyrelsens rekommenderade intervall på 24 månader för kvinnor över 55 och 18 månader för 40–54-åringarna. Det lever sjukvården upp till i delar av länet, men inte hela.

Många räddade

Det är professor Laszlo Tabar, mammografichef på Falu lasarett, den förste att beklaga. Han jämför mammografi med gräsklippning:

– Klipper du gräsmattan för sällan spelar det ingen roll hur väl du klipper den, det blir en djungel ändå, säger han till TT.

Han lägger ner stor möda på att informera politiker och andra beslutsfattare om mammografi. Den stora svenska studien om dödlighet i bröstcancer som presenterades nyligen är ett ess i rockärmen.

Tretton års mammografiundersökningar av 418000 kvinnor räddade nästan 900 kvinnor från att dö i bröstcancer, enligt studien.

– Det här är så oerhört billigt per räddat liv, säger Laszlo Tabar.

Kostnaden för mammografi ska ställas mot det lidande och de kostnader som en sent upptäckt bröstcancertumör medför, understryker han.

Kamp för resurser

Bedrich Vitak, chef för mammografiverksamheten i Östergötland, vittnar om en ständig kamp för resurser.

– Vi måste dagligen försvara undersökningarna av friska kvinnor, som ställs mot de sjuka som står i kö för röntgen.

Skånska läkare slog nyligen larm till Region Skåne om den ojämna kvaliteten i ett och samma landskap.

– Det är allvarligt att det inte ens inom ett så litet landskap som Skåne är jämlika förutsättningar, säger Per-Ebbe Jönsson, ordförande i Sydsvenska Bröstcancergruppen.

Läs också

Fakta: Landstingen avgör själva vem som ska få mammografi

Socialstyrelsen rekommenderar regelbundna mammografiundersökningar för kvinnor mellan 40 och 74 år. Rekommendationen är starkast för dem mellan 50 och 69.

Cecilia Klintö/TT