Är det onormalt att inte ha fått orgasm när man är 24 år?

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Chatt med sexologen Linn Heed

Chatt med Linn den 8 mars.

Linn Heed säger: Hej igen, nu finns jag på plats för att chatta med Er Alla...

jenny säger: Hej linn, min sambo och jag har varit tillsammans i snart 2 år, han vill inte ha sex med mig längre. Han säger att jag pressar honom. :(

Sen kan han sitta och spela dataspel istället, det sårar mig.

Vad är ditt råd??

Linn Heed säger: Hej Jenny! Mitt huvudtips är KOMMUNIKATION. Det låter förmodligen enklare än vad det är. Men försök att få en stund tillsammans med din sambo och prata med honom. Berätta hur du mår, tänker och känner samt vilka behov och önskningar du har. Lyssna in honom och försök sedan att hitta lösningar tillsammans.

blomma säger: Jag har nyligen fått barn och behöver få reda på ett säkert och bra preventivmedel som man kan använda redan nu. Mini piller är det säkert och bra?

Linn Heed säger: Minipiller är ett helt säkert preventivmedel. De studier som har gjorts har visat att det inte påverkar ditt barn via amning och liknande. Så du kan vara helt lugn.

Bella säger: Jag undrar hur stor risken är att man blir gravid om man har oskyddat sex under mensen?

Linn Heed säger: Risken är mindre under mens än vid din ägglossning, som sker cirka 14 dagar före beräknad mens. Helt säker kan du dock inte vara, så jag rekommenderar dig att skydda dig ändå.

Morrissey säger: hej! Jag undrar om man kan man kan ge en tjej orgasm av analsex. Men undrar även om det är farlig med analsex?

Linn Heed säger: En tjej kan visst få orgasm via analsex. Detta är individuellt. Det är dock vanligt att en tjej behöver någon form av stimulering av klitoris för att uppnå orgasm. Pröva er fram. Det är inte farligt med analsex. Däremot bör du och din partner tänka på renlighet samt att använda vattenbaserat glidmedel för att inte skada de sköra slemhinnorna.

nilspelle säger: Visst är det trist att samhället blivit så "sexualiserat"? Jag tycker sex blir så devalverat då! En simpel vardagsgrej som att köpa mjölk nästan... Eller vad tycker du?

Linn Heed säger: Jag håller med dig. Sex har idag blivit så kommersiellt och det massmediala trycket är överväldigande. Tyvärr är det många människor, både unga och äldre som får svårt att sätta gränser i det här flödet. Jag tycker att det är viktigt att stanna upp och inte låta sig dras med i strömmen.

eva säger: Vad gör man om man ej har sexlust längre efter 15 år? Ändå älskar jag min man men har ingen lust, finns det hjälpmedel?? hormoner...

Linn Heed säger: Hej Eva! Du kan pröva olika preparat som finns i hälsobutiken. Det finns lusthöjande naturmedel som är framtaget för kvinnor. Om detta hjälper just dig är svårt att svara på, så pröva är mitt råd. Försök att hitta din lust via din egen kropp. Onanera och försök att få egna stunder där du helt kravlöst kan få uppleva lust och njutning.

evro säger: Hej Linn. Jag är i en relation där min tjej för många år sen misslyckades med att smeka (onanera) mig till utlösning. Hon tyckte hon inte klarade av det och inte förstod hur jag ville ha det. Hon har sen dess vägrat att ta i mig, allra minst på min penis. Hur ska jag/vi göra för att hon ska våga ta i mig igen?

Linn Heed säger: Ni har hamnat i en återvändsgränd, som självklart går att ta sig ur. Din tjej känner sig förmodligen värdelös och självförtroendet när det gäller sex är kanske lågt. Prata med henne och ge er möjlighet och tillfällen till att kravlöst och nyfiket upptäcka varandras kroppar igen. Visa henne hur du vill bli smekt. Be henne visa dig vad hon tycker om. Att ha bra sex tillsammans med sin partner handlar om att GE och TA, och våga kommunicera detta. Lycka till!

Nillan säger: hej. Smittar kondylomvårtor även om jag inte har själva vårtorna just nu? eller smittas dom bara när själva vårtorna finns i underlivet?

Linn Heed säger: Kondylom är ett virus, vilket innebär att har du en gång blivit smittad så har du viruset i kroppen. Smittorisken är högre när du har vårtorna, men viruset finns där vilande ändå i kroppen, vilket krasst sett innebär att du kan smitta ändå. Kondylomvirus är lurigt och kan ligga vilande i kroppen upp till 10 år innan det bryter ut och ger symtom. Detta innebär att du kan ha blivit smittad för väldigt länge sedan i en annan relation än den du är i nu. Dessutom finns det cirka 300 olika kondylomvirus.

Anders säger: heej Linn Heed. Jag undrar om tjejer verkligen bryr sig om hur stor en mans utrustning är? Hälsningar Anders 19 år gammal.

Linn Heed säger: Hej Anders! Det har alltid talats, skrivits och spekulerats kring storleken på penisen och vilken betydelse den har för kvinnorna, och inte minst för Er män. Min uppfattning är att de allra flesta kvinnor inte bryr sig så mycket om storleken, utan att det är den man som de har sex med, totalt sett som räknas. Där är penisen en del, men inte allt. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att slidan är oerhört anpassningsbar efter storleken på penis, så jag tycker inte att du skall oroa dig.

vj säger: Hejsan! Jag och min flickvän har varit ihop i 3 år snart. Vi har förlorat oskulden med varandra. Vi har haft sex i ca 2 år. Men trots att hon är upphetsad osv gör det väldigt ont på henne när vi har samlag. Det är så illa att vi tvingas lägga av. Vet du vad det kan vara? Ett tag var det bättre men sen blev det värre och nu har vi inte sex på ett tag heller (pentrering) då blir det värre med. Vad kan det vara? Har du några tips som jag kan framföra till henne?

Linn Heed säger: Det låter som en låsning i underlivet hos din flickvän. Den kan bero på fysiologiska eller psykologiska faktorer, eller en kombination av båda. Fysiologiskt sett kan det vara något som heter slidkramp, eller vaginism. Psykologiskt sett kan det handla om känslor av att inte räcka till, få njuta av sex osv. Jag tycker att ni skall gå iväg till en ungdomsmottagning och presentera ert gemensamma problem. Där kan ni få bra hjälp.

katta säger: Jag har en del dåliga erfarenheter av sex och jag tror att min sexualitet har drabbats av det. Jag känner inte för att ha sex (jag är oskuld) och när jag har en pojkvän och vi är i en sådan "sexstund" så känner jag inte för det. Vad ska jag göra?

Linn Heed säger: Hej Katta. Dåliga erfarenheter av sex påverkar oss på många olika sätt. Jag tror att du är i stort behov av att få prata om vad du har varit med om. Den typen av bearbetning brukar kunna luckra upp sådana här låsningar som du beskriver. Det är viktigt att ta dessa signaler på allvar. Du kan antingen gå via en ungdomsmottagning (kostnadsfria samtal hos kurator/psykolog) eller söka en privat psykoterapeut.

olle säger: Hejsan! Jag har ett stort problem. Jag får alltid stånd vid ovälkommna tillfälle. T ex jag va på air brush (måla kroppen brun) i förra vecka å innan jag kom dit så onanerade jag för att inte problemet skulle uppstå. Men jag hann inte mer än att klä av mej så va problemet ett faktum. VAD SKA JAG GÖRA??

Linn Heed säger: Hej Olle. Jag utgår ifrån att du är ganska ung, eftersom det problem som du beskriver är vanligt bland unga killar. Att få stånd ofrivilligt kan både vara jobbigt och genant. Det finns inte så mycket att göra åt detta, eftersom det sker utanför din egen kontroll. Men att onanera innan, eller att försöka tänka på avtändande saker är det som du kan göra.

Petter säger: Hej:) Träffade en underbar tjej för ett tag sedan, och vi är ihop nu. Problemet är att hon bara har haft två killar innan mig. Och jag är så "stor" att hon blir nervös varje gång vi ska ha sex... Vad kan man göra?

Linn Heed säger: Ta god tid på er. Ha ett långt förspel med mycket kel och smek. Se till att vänta med penetreringen tills din tjej är riktigt uppvärmd. En ställning som är bra är att hon rider dig, då har hon full kontroll över situationen.

rebecka säger: Jag är 23 år och har fast förhållande, men jag vågar inte äta p piller då båda mina systrar haft proppar, min äldsta har haft 2 och den andra 1. Är p-stavar ett bra alternativ för mig?

Linn Heed säger: P-stav låter som ett utmärkt alternativ. För dig kostar det bara 60:- för tre år. P-staven kan alltså sitta i armen upp till tre år utan att behöva bytas ut. Det är ett mycket säkert preventivmedel, som ökar bland unga flickor idag. Gå till din ungdomsmottagning, så får du all information och hjälp där.

frågvis säger: Hej! Jag undrar hur vanligt det är att vid 24-års ålder aldrig fått orgasm som tjej? Själv tycker jag inte det är lika jobbigt som killar jag är med. Jag har det skönt ändå och fokuserar inte bara på orgasmen.

Linn Heed säger: Det är INTE ovanligt att vara 24 år och inte fått orgasm. Man brukar lite skämtsamt prata om att en kvinnas höjdpunkt i sitt sexuella liv inträffar runt cirka 35-40 års åldern. Det tar tid att lära sig att ha sex, att njuta, att bli tillfredsställd, att våga ge sig hän. Låt det ta tid. Oroa dig inte. Förklara för de killar som du är med att du njuter ändå. Fejka inte orgasm, du gör dig själv och din kille en stor otjänst.

Elin säger: Hej Linn! Min sambo kollar porr på nätet och springer på strippklubb ibland. Det har fått mig att känna mig extremt oattraktiv och kränkt. Hur hittar vi tillbaka?

Linn Heed säger: Att du känner dig både oattraktiv och kränkt förstår jag mycket väl. Du har all rätt att kräva av din sambo att han slutar med detta, eftersom det får dig att må extremt dåligt. Kan han inte respektera detta så tycker jag att du allvarligt bör överväga om relationen och din kille vill dig väl. Prata, prata, prata med honom. Lycka till!

paulo säger: Vad göra ifall man misstänker sin flickvän fejka orgasm ibland? Skall man ta upp det (fast jag tror aldrig hon skulle erkänna)el låta det vara?

Linn Heed säger: Hej Paulo, självklart tycker jag att du bör ta upp detta med din flickvän. Gör det dock inte i sängen när ni har sex, utan ta upp det i en situation som är mindre laddad, helst när ni har det bra tillsammans. Förklara hur du känner och få henne att inte känna sig ensam, utsatt och anklagad. Det är ert gemensamma problem. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag - tack Linn och tack alla ni som ställde frågor. Linn chattar igen på måndag.

Linn Heed säger: Tack alla ni som sitter vid era datorer en sådan här eftermiddag och ställer frågor. Vi ses igen nästa vecka. Sköt om varandra!

Publicerad: